Alegeri în Germania: Primele declarații ale liderilor primelor 3 partide

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cancelarul Angela Merkel, care şi-a asigurat un al patrulea mandat, duminică, în urma alegerilor parlamentare din Germania, consideră că se află în faţa unei provocări extraordinare, în timp ce social-democraţii au anunţat, prin liderul Martin Schulz, că vor încheia colaborarea cu CDU/CSU, formaţiunea Angelei Merkel, alături de care s-au aflat în ultimii patru ani, şi vor trece în opoziţie.

După anunţarea exit-poll-urilor, care arată că obţine al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a spus că spera la un rezultat mai bun. Ea a apreciat că vor trebui ascultate şi părerile susţinătorilor partidului de extremă dreapta AfD.

„Mă bucur pentru victorie, dar speram la un rezultat mai bun. Suntem în faţa unei mari provocări, a intrat AfD în Bundestag”, a spus Merkel, conform Le Figaro.

„Guvernul care va fi format va trebuie să se teamă de noi. Vrem să ne luăm ţara înapoi”, au anunţat reprezentanţii AfD, imediat după apariţia primelor rezultate.

La rândul său,Martin Schulz, principalul contracandidat al Angelei Merkel, a anunţat că Partidul Social-Democrat (SPD), care în ultimii patru ani a fost la guvernare alături de Uniunea Creştin-Democrate (CDU), intenţionează să treacă în opoziţie, după rezultatul nefavorabil obţinut în urma alegerilor de duminică.

„Colaborarea noastră cu CDU se încheie in această seară, a declarat liderul social-democratilor”, Martin Schulz, citat de BBC.

Cancelarul Angela Merkel şi-a asigurat un al patrulea mandat, după alegerile de duminică, în urma cărora un partid de extremă dreapta a intrat în Parlament pentru prima oară după o jumătate de secol, scrie Reuters.

Merkel, cu partidul ei Creştin Democrat şi aliaţii bavarezi, Uniunea Social Creştină – a obţinut 32,5 la sută din procente, conform rezultatelor oferite de ARD.

Însă, conform presei germane, scorul situat între 32,7% şi 33,3% este cel mai slab obţinut de familia democrat-creştină germană.

Până acum, cel mai slab rezultat era din 2009, cu 33,8%.

Cei mai apropiaţi rivali, social democraţii de la SPD, au obţinut 20 la sută, cel mai mic procent de până acum. Dar partidul de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), a reuşit să uimească şi să intre în Parlament pentru prima oară, cu 13,5 la sută.

Merkel, cel mai longeviv lider al Europei, se alătură lui Helmut Kohl şi Konrad Adenauer, în grupul celor care au reuşit obţinerea de patru mandate de cancelar.

„Ea va fi nevoită să formeze o coaliţie – un proces laborios care poate dura luni în contextul în care toţi potenţialii parteneri nu sunt siguri dacă vor să împartă puterea cu ea”, a notat Reuters.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...