Alegeri în Germania: CDU-CSU câștigă clar. Naziștii obțin un rezultat impresionant

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câștigat alegerile legislative desfășurate duminică în Germania, obținând conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne procente cuprinse între 32,5% și 33,5%, cu circa 12 procente în fața social-democraților care au înregistrat un record negativ (20-21%), în timp ce extrema dreaptă devine a treia forță politică, fiind cotată în aceste sondaje cu circa 13%-14 din voturi.

Dacă rezultatele CDU-CSU și cele ale SPD sunt unele așteptate, atunci AFD obține chiar mai mult decât estima orice sondaj. AfD, catalogați drept neonaziști, intră în Parlament, unde ar putea obține chiar peste 80 de mandate.

Este pentru prima dată după al II-lea Război Mondial când o formaţiune de extremă-dreapta este reprezentată în Parlamentul federal din Germania.

 Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Martin Schulz ar înregistra cel mai slab rezultat după anul 1945. Într-o primă reacție după aceste estimări, social-democrații au anunțat că nu vor reconstitui cu CDU-CSU actuala coaliție guvernamentală și vor intra în opoziție.

Astfel Angela Merkel obține un nou mandat de cancelar, dar nu și majoritate în Bundestag. CDU-CSU va avea nevoie de aliați în Parlament. 

În condițiile intrării social-democraților în opoziție, Angela Merkel ar urma să negocieze o coaliție cu liberalii din FDP, care au circa 10% în sondaje, însă numărul mandatelor ar putea fi insuficient pentru o majoritate, astfel că pot intra în calcule pentru o coaliție și Verzii precum și Partidul de Stânga, ambele având circa 9% în sondajele la ieșirea de la urne. 

Însă sistemul de vot mixt proporțional și uninominal face orice estimare foarte dificilă în acest moment.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...