07:43:35 19.04.2024
Stiri

Sub presiunea RĂZBOIULUI hibrid dus de Putin, Internetul, aşa cum îl ştim azi, va rămâne doar o AMINTIRE. Anunțul lui Zuckerberg

Știri 24.09.2017 18:00 Vizualizări2436 Autor: Ziarul National


Sub presiunea RĂZBOIULUI hibrid dus de Putin, Internetul, aşa cum îl ştim azi, va rămâne doar o AMINTIRE. Anunțul lui Zuckerberg Sursa: ziare.com

Mark Zuckerberg a postat un video în care ţine un discurs despre rolul Facebook în ce priveşte consolidarea democraţiei.

Această intervenţie are loc concomitent cu trimiterea către Congresul american a 3.000 de mesaje publicitare concepute şi plătite de către agenţi ruşi şi asociaţii lor în campania electorală din 2016 din SUA.

„Sub presiunea tot mai mare a Congresului, dar şi a publicului, pentru a dezvălui cât mai multe informaţii despre propaganda rusească mascată de pe Facebook, compania a declarat că va trimite către comisiile din cadrul Congresului care investighează operaţiunea de influenţă a Kremlinului în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 peste 3.000 de anunţuri publicitare create de Rusia”, scrie New York Times.

Acesta e doar vârful icebergului. În niciun document nu se spune că pachetul trimis reprezintă toate mesajele publicitare. Sunt multe şanse să mai apară şi altele, mai ales că reprezentanţii comisiei de anchetă din Congres adună probe de la toate reţelele sociale.

Ne aflăm într-un punct de cotitură. Facebook îşi asumă faptul că nu a reuşit să controleze atacul Rusiei, că reprezentanţii Kremlinului au reuşit să folosească platformele sociale pentru a eroda încrederea în democraţiile occidentale. Alegerea lui Trump a reprezentant obiectivul final.
1
„Îmi pasă în mod profund de procesul democratic şi de integritatea acestuia”, a declarat Mark Zuckerberg, adăugând că nimeni „nu trebuie să utilizeze instrumentele noastre pentru a distruge democraţia”.

Începe procesul de reglementare a Internetului

Mişcările populiste, criza imigranţilor, Brexit, rasismul şi intoleranţa sexuală au fost fronturile pe care a atacat Rusia în noul război împotriva democraţiilor occidentale.

Cele 3.000 de mesaje care au ajuns la comisia de anchetă, sutele de conturi false, mesajele automatizate de pe Twitter, fermele de troli din Rusia şi din estul Europei, toate au subminat încrederea în democraţie.

Vestea bună e că a început să existe o reacţie

Dar cum vor ieşi Facebook, Twitter, Google şi alte platforme de comunicare din această criză de încredere? Cel mai probabil, Internetul cum îl ştim noi azi se va transforma şi va intra într-o nouă fază în care statele vor introduce reglementări prin care vor încerca să se apere de imixtiunile autocraţiilor şi statelor mafiote.

„Dezvăluirea în legătură cu anunţurile publicitare realizate de Rusia a ridicat, de asemenea, posibilitatea unei reglementări viitoare a publicităţii politice în domeniul platformelor sociale.

În această săptămână, democraţii din Congres au cerut Comisiei Electorale Federale propuneri pentru a găsi modalităţi de a împiedica influenţe străine ilicite asupra alegerilor americane prin intermediul mijloacelor de comunicare socială, inclusiv eventuale legi sau impunerea de noi reguli”, anunţă New York Times.

Vladimir Putin a profitat de slăbiciunea, deschiderea şi amploarea pe care a luat-o comunicarea pe reţelele sociale. A intrat pe această poartă în cetatea democraţiilor şi a creat un dezastru.

Vor dura ani până când se va restabili echilibrul în comunicarea publică, până când extremiştii, inamicii libertăţii, rasiştii şi homofobii vor fi scoşi de pe reţelele sociale, fiind obligaţi să-şi stăpânească ura şi să-şi schimbe limbajul.

Putin, victima propriei sale creaţii?

Faptul că managementul Facebook a început să trimită dovezi către Congresul american, înainte fiind extrem de reticenţi în a colabora cu Guvernul SUA, arată că situaţia e extrem de gravă.


„Joi, printr-o mişcare prin care intenţiona să prevină intervenţia Guvernului, domnul Zuckerberg a prezentat lista acţiunilor pe care Facebook intenţionează să le ia în următoarele săptămâni pentru a face publicitatea politică de pe Facebook mult mai transparentă.

El a spus că fiecare anunţ va duce spre pagina Facebook care l-a creat - aceasta devenind un fel de cont cerut pentru a avea posibilitatea să creezi anunţuri şi pentru a plăti pentru anunţ, deşi acest lucru nu ar identifica în mod necesar persoanele aflate în spatele paginii de Facebook.

În plus, Facebook intenţionează să investească mai mult în echipele de securitate, să-şi extindă colaborarea cu comisiile electorale din SUA, dar şi din străinătate, dar şi colaborarea cu alte companii de tehnologie pentru a face schimb de informaţii”, se arată în articolul publicat de New York Times.

Conducerea Twitter va fi şi ea audiată de comisie, dar a cerut ca această operaţiune să se desfăşoare cu uşile închise. Asupra reţelei sociale preferate de Donald Trump planează acuzaţii că a acceptat şi a răspândit mesaje propagandistice realizate de roboţi, mesaje automate care au fost scrise folosindu-se un algoritm creat de Kremlin.

Ancheta asupra implicării agenţilor Rusiei în alegerile americane nu e periculoasă numai pentru Donald Trump, dar şi pentru Vladimir Putin.

Tot ce a câştigat Rusia de la începutul anilor 2000 prin deschiderea şi dezvoltarea relaţiilor comerciale e astăzi în pericol să fie irosit din cauza izolării şi a furiei SUA provocată de faptul că propriul sistem democratic a fost ameninţat şi distorsionat de o putere ostilă.

Războiul Rece e abia la început, iar Rusia nu se va putea dezvolta în afară sistemului european şi cel atlantic. Relaţia comercială cu UE e vitală pentru orice regim politic de la Kremlin.

Există posibilitatea ca însuşi Vladimir Putin să devină o victimă a războiului hibrid, un conflict pe care l-a inventat şi care a făcut ravagii în întreaga lume în ultimii cinci ani.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md