Guvernul a elaborat un controversat plan de reformă a sistemului de pensii — primul în 20 de ani — având în vederea creşterea longevităţii persoanelor ieşite la pensie şi interesul scăzut pentru contribuţii, ceea prejudiciază fondurile de pensii.

În plus, generaţiile din perioada baby boom 1950-1960 urmează să se pensioneze în curând, făcând şi mai grea povara asupra sistemului de pensii.

Pentru a finanţa pensiile în viitor, cota de contribuţie ar urma să crească de la 8 la 8,3%.

Plăţile de protecţie socială deduse din salarii vor creşte de la 10,25% la 10,55%, o povară ce trebuie împărţită în mod egal între lucrători şi angajatori.

De asemenea vârsta de pensionare pentru femei ar urma să crească de la 64 la 65 de ani, pentru a ajunge în linie cu vârsta de pensionare a bărbaţilor.

Forţa politică cea mai importantă din Elveţia, Partidul Popular (dreapta populistă) s-a pronunţat împotriva acestui proiect, argumentând că este nedrept pentru femei şi că lucrătorii cu venituri mici vor fi mai ales afectaţi de creşterea taxelor şi a contribuţiilor.

Partidele centriste, inclusiv social-democraţii şi creştin-democraţii sprijină această reformă.

Rezultatului referendumului se anunţă unul strâns, întrucât — după cum arată sondajele — elveţienii sunt împărţiţi aproape în mod egal pe această temă.