Merkel va obține azi al patrulea mandat, dar cum va arăta viitoarea coaliție? Posibile scenarii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Angela Merkel își va asigura în urma votului de astăzi al patrulea mandat de cancelar, după scrutinul pentru alegerea celor 598 de deputați ai Reichstag-ului. Incertitudinea este totală în ceea ce privește viitorii săi parteneri de guvernare și direcția viitoare a Germaniei.

Toate sondajele prezic o victorie confortabilă a cancelarului conservator, la putere din 2005. Institutul INSA a creditat miercuri tabăra sa democrat-creștină (CDU) cu 36%, cu mult în fața celei a social-democraților (SPD) lui Martin Schultz (22%), a cărui campanie axată pe justiția socială nu a mobilizat populația din Germania, unde șomajul este foarte redus.

Dacă procentele nu se schimbă, conservatorii germani se vor afla aproape de nivelul înfrângerii lor din 1998 (35,1%) și vor fi constrânși să caute unul sau mai mulți aliați. Ceea ce, susțin analiștii politici, va umbri succesul Angelei Merkel și îi va complica sarcina de formare a unei coaliții majoritare în următoarele săptămâni.

La canalul de televiziune RTL, ea s-a declarat preocupată de ușorul regres al formațiunii sale și a prevenit: „Am spus tuturor că această alegere nu este încă decisă”.

Camera Deputaților se anunță fărâmițată, cu cel puțin șase partide ce vor fi reprezentate, situație nemaivăzută din 1990. Extremele sunt creditate cu minim 10%. Este vorba de stânga radicală și, mai ales, dreapta naționalistă și anti-imigranți, Alternativa pentru Germania (AfD), primul partid de acest tip după 1945 ce va intra în forță în Parlament. Sudha David-Wilp, analist la German Marshall Fund, a precizat că „nu știm cu adevărat ce tip de guvern vom avea, suspansul politic va veni după votul de duminică”. Cu AfD și stânga radicală excluse a priori, CDU are opțiunea unei noi alianțe dreapta-stânga, cu social-democrații, fapt care dezgustă o mare parte a electoratului SPD și a opiniei publice. Nu este exclus nici un acord cu ultimele două partide ce vor intra în Bundestag, liberalii (FPD) și Verzii.

Scenarii incerte

FDP, resuscitat cu un program dreapta, după ce a rămas în afara Bundestag-ului după scrutinul din 2013, este un aliat natural al conservatorilor, cu care a guvernat între 2009 și 2013.

Problema este că FDP este creditat cu doar 9% din voturi și nu poate asigura singur o majoritate Angelei Merkel, care ar putea fi tentată să colaboreze și cu ecologiștii. O configurație politică ce există deja la nivel regional, în nordul Germaniei.

Această alianță inedită la nivel federal se anunță dificil de realizat, diferențele fiind importante între Verzi și FDP.

Un alt subiect de conflict: liberalii vizează Ministerul de Finanțe, deținut de Wolfgang Schauble, un „greu” în partidul Angelei Merkel, care nu intenționează să renunțe.

În plus, o alianță cu FDP ar risca o complicare a proiectelor de reformă din zona euro, promovate de președintele francez, Emmanuel Macron, pe care cancelarul s-a declarat gata să le discute. FDP se opune din teama de a vedea Germania plătind pentru alte state.

În unanimitate, analiștii apreciază că Angela Merkel va avea o perioadă dificilă după scrutin, cu negocieri „complicate și îndelungate”, potrivit lui Thorsten Benner de la Global Public Policy Institute.

Aceste negocieri se vor derula într-un climat tensionat de intrarea prevăzută în Bundestag a dreptei populiste și ar putea dura câteva luni. Campania electorală a decurs în liniște, dar există multă „furie” într-o parte a populației, cauzată de sosirea unui număr-record de migranți sau de creșterea inegalităților.

„Este prima oară după mai bine de 70 de ani când vom avea naziști în Reichstag”, sublinia șeful diplomației germane, Sigmar Gabriel.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...