Pacienți mutilați în ospiciile din țară: Au fost loviți cu capul de pereți, legați de pat și înjurați

55418

Cazul tinerei internate la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, mama căreia a publicat pe internet fotografii în care fata apare cu vânătăi pe față și pe corp, trezește noi îngrijorări legate de situația pacienților instituțiilor psihiatrice din țară și scoate la iveală mai multe probleme de sistem.

Într-o conferință de presă la IPN, Irina Rotari, mama fetei, a povestit că și-a descoperit copilul cu leziuni pe corp sâmbătă, 16 septembrie, iar a doua zi când a mers și a fotografiat-o, două paciente i-au spus că pe fiica ei o bat angajații instituției. „Medicii mi-au explicat că patul e mic și ea singură se lovește cu picioarele”, a relatat femeia.

Alexandru Cebanaș, avocat al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, a spus că trei reprezentanți ai IDOM au mers la spital pe 20 septembrie pentru a verifica informațiile apărute în spațiul virtual. La fața locului au constatat că tânăra avea echimoze și leziuni pe tot corpul. În aceeași zi, tânăra a fost dusă cu ambulanța la Centrul de Medicină Legală pentru a-i fi fixate vătămările. Inițial i s-a refuzat expertiza medico-legală, invocându-se că expertizele pot fi solicitate doar de victimele violului sau de deținuți. A doua zi expertiza a fost totuși efectuată, iar rezultatele urmează să fie anunțate pe 25 septembrie.

Mama tinerei a solicitat să i se permită să rămână alături de fiică în spital, dar nu i s-a dat acordul. „Aici este o eroare de sistem, legea cu privire la drepturile pacientului nu prevede restricții în situații de urgență, or în astfel de situații este necesară prezența unui membru de familie”, a spus Alexandru Cebanaș.

O problemă remarcată de reprezentanții IDOM este și faptul că expertiza medico-legală o poate face doar o instituție de stat, fără posibilitatea de a obține o opinie de alternativă, independentă. O problemă ține și de imposibilitatea persoanelor internate în astfel de instituții să se plângă pe lucrurile care li se întâmplă. Pacienții nu pot depune eficient o plângere fără să treacă anumite eventuale filtre. În instituțiile de acest tip lipsește o cutie poștală sau o instanță independentă care să colecteze aceste plângeri. Experții cred că existența camerelor de luat vederi în instituțiile de psihiatrie ar proteja într-o oarecare măsură pacienții.

Potrivit coordonatorului Programului de Monitorizare și Raportare IDOM, Dumitru Russu, pe acest caz a fost pornită o urmărire penală. Dacă expertiza medico-legală va demonstra că fata a fost maltratată, vinovații vor fi pedepsiți conform legii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente