Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Pavel Filip a solicitat la…

Pavel Filip a solicitat la ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova

În  cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, făcându-se referire la armata rusă a 14-a dislocată în regiunea transnistreană.

Astfel, în baza „angajamentele asumate de Federația Rusă, a principiilor fundamentale a dreptului internațional, precum și a prevederilor constituției R. Moldova referitoare la statutul de neutralitate permanentă a țării și neadmiterii a dislocării trupelor militare ale altor state pe teritoriul național”, prim-minstrul R.Moldova a reiterat „cererea de a retrage complet și necondiționat așa zisul grup operativ de trupe ruse, care staționează ilegal pe teritoriul R.Moldova”. Acesta a făcut un apel la toate state membre ale ONU de a suține această inițiativă.

Filip a mai menționat că negocierile vor continua în formatul  5+2. O soluție de rezolvare a acestei situații ar putea fi „acordarea unui statut special regiunii transnistrene”, a subliniat Filip, ținând-se cont de respectarea suveranități și integrității teritoriale a R.Moldova. Prim-ministrul s-a arătat convins că acest conflict „ar putea fi reglementat mai ușor dacă toate părțile ar manifesta voința politică necesară”.

În perioada 19-23 septembrie, prim-minstrul Pavel Filip se află într-o vizită de lucru la New York. Acesta a avut o întrevedere cu Secretarul General ONU, António Guterres, cu care a discutat despre importanța Organizației Națiunilor Unite, dar și despre relația R. Moldova cu această structură internațională.