07:17:13 20.04.2024
Stiri

UE oferă granturi în valoare de la 200 de mii până la două MILIOANE de euro în cadrul Programului „Europa Creativă”: Cum le puteți obține

Social 23.09.2017 10:30 Vizualizări1506 Autor: Ziarul National
UE oferă granturi în valoare de la 200 de mii până la două MILIOANE de euro în cadrul Programului „Europa Creativă”: Cum le puteți obține


Agenția Europeană pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a lansat două apeluri pentru proiecte de cooperare în cadrul Programului Europa Creativă - subprogramul „Cultura”.

Primul apel se referă la:

a) proiecte de mică amploare (categoria I) - plafonul maxim al finanțării 200.000 Euro (reprezentând 60% din bugetul total);
b) proiecte de mare amploare (categoria II) - grant de maxim 2 milioane Euro (constituind 50% din bugetul total).

Al doilea apel vizează proiecte de cooperare în legătură cu Anul European al Patrimoniului Cultural 2018 (categoria III):

- aceleași criterii ca în prima categorie, doar că propunerile trebuie să corespundă tematicii.

Exemple de activități eligibile:
Pentru categoriile I și II de proiecte (lista nu este exhaustivă):
1. schimburi între operatori culturali pentru dobândirea de noi competențe și expertize (competențe digitale, noi modele de afaceri și de management, noi abordări de lucru cu publicul, sprijin pentru organizațiile mici în dezvoltarea capacității de a solicita împrumuturi): sesiuni de formare profesională, ateliere de lucru, realizarea de diverse materiale și instrumente-suport, inclusiv online (de exemplu, website-uri) etc.
2. schimburi de operatori culturali între mai multe țări, inclusiv vizite prelungite și rezidențe artistice, care îi ajută pe artiștii/profesioniștii din domeniul culturii să-și dezvolte carierele. De exemplu: creație artistică, coproducții și creații colective (co-creations) care sunt itinerate în diferite țări.
3. activități derulate de organizații culturale din diferite țări, care fac coproducții și/sau derulează activități în diferite spații/în cadrul mai multor evenimente din diverse țări sau în cadrul unui singur eveniment cu recunoaștere și vizibilitate internațională și, prin urmare, cu efect multiplicator în alte țări. Trebuie incluse activități de sporire și diversificare a publicului și de facilitare a accesului audienței la creații complexe. De exemplu: prin intermediul unor expoziții itinerante între parteneri sau al unui muzeu care împrumută colecții unui muzeu dintr-o altă țară și acordă o atenție deosebită lărgirii publicului și extinderii duratei de viață a expozițiilor.
4. activități culturale și/sau din domeniul audiovizual care sprijină integrarea refugiaților în Europa. Proiectele pot promova diverse creații comune și sunt încurajate să abordeze și aspecte juridice, lingvistice, de gen, chestiuni legate de mobilitate și specificități ale populației-țintă. Proiectele trebuie să stimuleze identificarea competențelor artistice specifice ale refugiaților, să pună în valoare talentele artistice ale populației refugiate sau să contribuie la sporirea abilităților de integrare socială și profesională.

Pentru categoria III de proiecte (lista nu este exhaustivă):

1. cooperarea între organizații culturale, actori-cheie din domeniul patrimoniului cultural și comunități locale, cu scopul de a pune în valoare semnificația europeană a colecțiilor sau a practicilor și a stimula, astfel, crearea unor scenarii/abordări transnaționale inovatoare. De exemplu: designul participativ al instrumentelor de comunicare și interpretare, co-organizarea și co-producția de evenimente sau spectacole, ateliere de lucru interactive și alte activități culturale.
2. organizații culturale din diferite țări, care lucrează împreună pentru a dezvolta – în special la nivel generației tinere – un sentiment de responsabilitate partajată cu privire la patrimoniul cultural tangibil și intangibil de importanță europeană. De exemplu, prin intermediul instrumentelor de tip social media, prin evenimente axate pe schimbul de cunoștințe, prin expoziții, crearea de website-uri ad-hoc, aplicații, jocuri video, ghiduri, documentare și alte materiale.
3. cooperarea între diferite tipuri de organizații de patrimoniu cultural (de exemplu, muzee, biblioteci, arhive de filme, situri de patrimoniu, organizații ale societății civile etc.) și/sau alte părți interesate din acest domeniu, care dezvoltă împreună acțiuni de consolidare a cunoașterii istoriei europene și a conștiinței referitoare la trecutul și moștenirea comune, precum și acțiuni de cultivare a memoriei istorice. Activitățile ar trebui să ajute organizațiile din domeniu să dea o dimensiune europeană acțiunilor lor, să dezvolte o cooperare durabilă cu noi parteneri din alte țări și să ajungă la un public mai larg.
4. programe și/sau expoziții și/sau spectacole culturale itinerate în diferite regiuni și țări europene, care se concentrează pe explorarea, documentarea, difuzarea și îmbunătățirea aspectelor mai slab reprezentate ale patrimoniului cultural european, precum și activități care promovează valori pozitive, cum ar fi reconcilierea, respectul reciproc, dialogul și înțelegerea interculturală.

Candidații trebuie să țină cont de faptul că, deși categoria III este dedicată proiectelor corelate cu obiectivele specifice ale Anului 2018, patrimoniul cultural poate fi vizat și de proiectele depuse la categoriile I sau II. Întrucât nu este posibilă depunerea mai multor proiecte în calitate de lider, organizațiile trebuie să decidă ce categorie este strategic potrivită pentru propunerile lor.

Termenul-limită pentru depunerea:

1) proiectelor de cooperare dedicate Anului European al Patrimoniului Cultural 2018 (categoria III) este 22 noiembrie 2017, ora 12.00 CET/CEST (12.00, ora Bruxelles-ului).

2) proiectelor de cooperare europeană (categoriile I și II) este 18 ianuarie 2018, ora 12.00 CET/CEST (12.00, ora Bruxelles-ului).

Mai multe detalii aflați AICI.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md