Concluzie surprinzătoare a unui studiu: Consumul de zahăr te face mai trist

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-un studiu recent, publicat în Scientific Reports, cercetătoarea Anika Knuppel, împreună cu colegii săi de la UCL din Londra, au afirmat că există o legătură între o dietă bazată pe consumul unei cantităţi însemnate de zahăr şi tulburările mintale comune.

În prezent, în multe ţări dezvoltate, oamenii consumă o cantitate dublă de zahăr decât este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii – mai puţin de 5% din necesarul zilnic de calorii, scrie Science Alert.

În acelaşi timp, unul din şase oameni suferă de o afecţiune psihică comună, precum anxietatea.

Cercetătorii au folosit date în legătură cu consumul de zahăr din dulciuri şi băuturi pentru a prezice tulburări noi şi recurente într-un grup de oameni din Marea Britanie. De asemenea, cercetătorii au investigat dacă o astfel de tulburare duce la un consum şi mai ridicat de zahăr.

Astfel, savanţii au observat că persoanele fără o afecţiune mintală care consumau peste 67 de grame de zahăr pe zi aveau o creştere cu 23% a riscului de apariţie a unei astfel de tulburări în următorii cinci ani, comparabil cu persoanele care consumau mai puţin de 40 de grame pe zi.

Acest efect a fost independent de statutul socioeconomic al persoanelor, de activitatea fizică şi de alte activităţi precum consumul de alcool sau fumatul sau chiar de dietă şi de sănătate per total.

De asemenea, persoanele care sufereau deja de afecţiuni psihice şi care consumau o cantitate mare de zahăr erau mai predispuse la recidivarea acestor condiţii, comparabil cu cei care consumau zahăr sub nivelul recomandat.

Totuşi, un element esenţial a rămas neexplorat: participanţii nu şi-au schimbat nivelul consumului de zahăr după ce au suferit o afecţiune psihică, astfel nu se poate realiza o corelaţie clară între efectele zahărului şi tulburările mintale.

Mai mult decât atât, studiul a fost unul mai mult de corelare, lipsind dovezile care ar indica relaţia de cauzalitate. Altfel spus, nu se ştie în ce mod zahărul afectează organismul uman astfel încât să provoace dezechilibre la nivel cerebral. Ceea ce se ştie este că acesta provoacă o serie de probleme, de la deteriorarea dinţilor, la diabet de tip II şi la obezitate, aşadar, studiul indică o direcţie care merită explorată de viitoarele cercetări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...