Liderul de la Cotroceni a luat această decizie în urma adoptării de către Kiev a legii educaţiei, care restricţionează dreptul românilor din Ucraina de a învăţa în limba maternă. 

Preşedintele Iohannis a subliniat că legea educaţiei, adoptată recent de către oficialii de la Kiev, contravine bunelor relaţii reciproce şi limitează drastic dreptul minorităţilor etnice de a învăţa în limba maternă. În cadrul reuniunii ONU, Klaus Iohannis i-a transmis omologului său ucrainean nemulţumirile pe care partea română le are în legătură cu această situaţie.

Amintim că, la începutul acestei luni, deputaţii Radei Supreme de la Kiev au adoptat o nouă lege a educaţiei, care limitează însă învăţământul în limba maternă pentru reprezentanţii minorităţilor etnice. Astfel, potrivit documentului, în liceele şi universităţile din Ucraina se va studia doar în limba de stat, materiile în limba maternă urmând să fie predate doar în şcoala primară.

Modificările au stârnit un val de critici în mai multe state europene. Autorităţile din Ungaria, Grecia, Bulgaria şi România au expediat o scrisoare ministrului de Externe de la Kiev, în care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de noua lege.

Mai mult, reprezentanţii etnicilor români din Ucraina i-au solicitat preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, respingerea prin veto a acestei legi, considerând-o una care ar putea genera noi conflicte, nemulţumiri sociale şi instabilitate în ţară.