Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizia magistraților în privința celor…

Decizia magistraților în privința celor trei polițiști reținuți în cazul „Brăguța”. Ce spune procurorul?

Ion Braguța, tatăl lui Andrei, la mormântul acestuia/foto: crimemoldova.com

Cei trei polițiști, reținuți în cazul decesului Andrei Brăguța, au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, au respins demersul procurorului, care a cerut prelungirea mandatelor de arestare și reținerea acestora în penitenciare.

„A fost modificată măsura preventivă. Vom face cunoștință cu încheierile judecătorești. Considerăm că am adus probe suficiente, care au fost anexate la demersuri. Cred că vom contesta încheierile”, a declarat Ruslan Lupașcu, procurorul care se ocupă de acest caz.

Amintim că patru persoane au fost arestate în dosarul „Brăguța”. Este vorba de  un codeținut și trei polițiști. Procurorul afirmă că polițiștii nu ar fi aplicat violența asupra lui Brăguța, aceștia fiind învinuiți de faptul că au tolerat aplicarea violenței de către alți deținuți. Astfel, un codeținut  a fost arestat preventiv pentru un termen de 30 zile, iar cei trei polițiști au primit mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile. Pe 5 septembrie curent, a fost emis mandat de arestare  pentru încă un codeținut.

Amintim că Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017, după un incident cu poliția de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tânărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 18 august 2017 judecătorul i-a aplicat arest pentru 30 de zile. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. De la apariția cazului în spațiul public, instituțiile de stat au făcut mai multe declarații contradictorii cu referință la circumstanțele în care persoana a fost reținută, starea de sănătate (prezența sau lipsa vătămărilor corporale, diagnoze medicale etc.), circumstanțele transferului în cadrul mai multor instituții de detenție (izolator de detenție, Penitenciar, spitalul de psihiatrie) dar și aplicarea violenței de către alți condamnați sau angajați ai Inspectoratului General al Poliției. Andrei Braguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august curent.

Mai multe detalii citiți aici: „Eroii” (in)justiției din dosarul Braguța