Usatîi anunță că are dovezi privind legătura dintre Petr Poroșenco și Plahotniuc

Plahotniuc îl șantajează pe președintele Ucrainei, Petru Poroșenco, cu amenințări de a ridica dosarele penale vechi despre infracțiunile grave săvârșite de către el pe teritoriul Moldovei, și de aceea Poroșenco îndeplinește toate solicitările lui Plahotniuc. Despre aceasta a declarat la postul de televiziune ”TV8” în programul ”Politica” cu Natalia Morari, liderul ”Partidului nostru” Renato Usatîi.

”În emisiunea de ieri ”Politica” cu Natalia Morari eu am vorbit despre dosarele penale ale actualului președinte al Ucrainei Petru Poroșenco, care sunt la Procuratura generală a Moldovei, și despre faptul cum Plahotniuc le-a încetat în octombrie 2012. Este evident că, încetarea acestor dosare este necesară lui Plahotniuc pentru a șantaja președintele Ucrainei și să-l țină ”în cârlig”. Astăzi, prezint atenției dumneavoastră doar prima parte a materialelor din dosarele menționate. Pentru a evita distrugerea dovezilor privind dosarele menționate, materialele rămase le voi publica imediat după ce voi finaliza investigația detaliată a acestor crime”, a scris Renato Usatîi pe Facebook în această dimineață.

Ieri, în emisiunea ”Politica”, Renato Usatîi a anunțat că a avut la dispoziția sa o mulțime de documente ce conțin dovezi ale crimelor săvârșite de către Poroșenco în Moldova. ”Eu voi începe cu un document, ce este o dovadă directă a faptului că Plahotniuc este în stare, la moment, să-l șantajeze și să-l conducă pe Petru Poroșenco, actualul președintele al Ucrainei” – a declarat Usatîi în emisie directă.

Politicianul de opoziție a demonstrat o copie a dispoziției procuraturii din 1 octombrie 2012, semnată de către procurorul Lilian Rudei, unde ”este scris clar, că un grup de persoane fizice conduse de Petru Poroșenco, și anume Petru Madan și alții, au alcătuit o grupare GIP, care au săvârșit, pe teritoriul Moldovei, în perioada 1996-2004, un șir de infracțiuni grave, precum fraude în proporții impunătoare, furturi, este scris și despre faptul că, există suspiciunea (în adresa lui Poroșenco) organizării asasinării fratelui său, Mihail Poroșenco”.

În document este indicat că, asupra epizoadelor menționate ar fi fost deschise 40 de dosare penale. ”Aici sunt o sumedenie de facturi. Copiile chitanțelor de plată, semnate de către Petru Poroșenco, de fratele său decedat, de partenerii de afaceri moldoveni, corespondența personală a lui Poroșenco”, a spus Renato Usatîi.

Renato Usatîi a anunțat că va publica documentele în timpul apropiat, cînd va fi clară întreaga imagine.

”Pot să spun că, astăzi, Plahotniuc și Poroșenco – unul – cizma dreaptă și altul – stângă, care se șterg rod unul pe celălalt, dacă unul cade în mlaștină. Tot ceea ce v-am spus, 85-90% sunt din documentele existente. Astăzi încerc să preiau legătura cu jurnaliștii ucraineni, reprezentanții serviciului special al Ucrainei, pentru că trebuie să duc la bun sfârșit”. ”Acestea sunt acuzații în adresa președintelui Ucrainei, și Plahotniuc, deoarece unul a comis infracțiunile, iar celălalt îl acoperă. Astăzi ei sunt parteneri”,  a declarat Usatîi.

Menționăm că deocamdată nici Petr Poroșenco, și nici Vlad Plahotniuc nu au venit cu o reacție la aceste declarații.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.