„Colacul de salvare” aruncat de autorităţile guvernamentale de la Moscova a fost confirmat joi de Banca Centrală a Rusiei.

Responsabilii bancari au declarat că au naţionalizat B&N Bank, cel de-al 12-lea mare creditor în ceea ce priveşte activele.

Luna trecută, Banca Centrală a salvat de la colaps Otkritie Bank, care a cerut acoperirea unei găuri de 7 miliarde de dolari din bilanţ.

Banca Centrală speră că recenta măsură va stopa „efectul domino” din sistemul bancar naţional.

„Am considerat că este mai bine să izolăm un pic mai mult, astfel încât să nu apară un efect domino. Potrivit rezultatelor, nu există acum acest risc”, a declarat Vasili Pozdişev, viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei, într-o conferinţă de presă.

B&N Bank are nevoie de o capitalizare de până la 6 miliarde de dolari, a subliniat viceguvernatorul, o sumă echivalentă cu 25% din bilanţul creditorului.

Eşecul rapid a doi creditori importanţi într-o perioadă scurtă de timp a provocat anxietate în rândul investitorilor globali privind sănătatea sistemului bancar al Rusiei, erodată în ultimii ani pe fondul sancţiunilor comerciale occidentale.

Începând cu 2013, Banca Centrală a Rusiei a demarat un amplu proiect de „curăţare” a sectorului bancar, închizând zeci de bănci suspectate de riscuri majore la adresa întregului sistem.

Până acum, aproximativ 300 de creditori (circa o treime la nivel naţional) au fost traşi pe „linie moartă”.

Oleg Kuzmin, economistul-şef al băncii ruseşti de investiţii Renaissance Capital, a afirmat vineri jurnaliştilor de la CNBC că nu poate anticipa semnele unei apropiate crize bancare sistemice în Rusia.

Kuzmin a precizat însă că, pe termen scurt, pot apărea „probleme de încredere”care vor complica situaţia „băncilor mijlocii, mici” şi a celor „ne-statale”.