Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Regiunea transnistreană acuză R. Moldova…

Regiunea transnistreană acuză R. Moldova de presiuni și amenințări

Vitalii Ignatiev, ministrul Afacerilor Externe al așa numitei republici moldovenești nistrene, a acuzat R. Moldova de atitudine iresponsabilă față de procesul de negociere cu partea transnistreană. El spune că R. Moldova ignoră angajamentele pe care și le-a asumat oficial.

„Reprezentanții R. Moldova preferă să facă presiuni asupra Transnistriei și să vină cu anumite amenințări atunci când discută cu noi”, a declarat Ignatiev, în cadrul unui interviu acordat reporterilor agenției ruse TASS. Vitalii Ignatiev a subliniat, de asemenea, că partea moldovenească „preferă să exercite presiuni și să blocheze Transnistria, decât să încerce să soluționeze anumite probleme sociale”.

În același timp, Pavel Postică, expertul Asociației „Promo LEX”, susține că nu vede ca reprezentanții R. Moldova să facă presiuni.  „În prezent, trebuie să fie soluționate problemele ce țin de școlile române din regiunea transnistreană, problema terenurilor agricole ale fermierilor moldoveni și care nu le pot lucra pentru că nu au acces în acea zonă. Da, există probleme, dar, din păcate, partea transnistreană nu vrea să le rezolve”, opinează Postică.

Menționăm că, în ultimii 25 de ani, încălcarea dreptului la educație pentru elevii celor opt școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a devenit o normă după ani de abuz din partea administrației din stânga Nistrului. Şcolile cu studiere în limba română din stânga Nistrului au fost o monedă de schimb pentru pretinsele autorităţi de la Tiraspol în procesul de negocieri cu Chişinăul, iar cei care au de suferit din cauza acestor tranzacţii sunt copiii care vor să înveţe în limba de stat – limba română.

Cu toate acestea, Vitalii Ignatiev susține că R. Moldova refuză să pună în aplicare acordurile fixate în documentul de la Berlin al reuniunii formatului internațional „5 + 2” din 2-3 iunie 2016.

Reamintim că document se referă la continuarea discuțiilor privind mai multe probleme, cum ar fi: utilizarea plăcuțelor de înmatriculare, combaterea criminalității, problemele de mediu și de telecomunicații.

Pavel Postică susține că R. Moldova nu refuză să-și îndeplinească îndatoririle și ia măsuri pentru a soluționa problemele existente: „Problema cu autovehiculele este rezolvată. Persoanele care au numere transnistrene au suficient timp ca să și le înregistreze legal, înainte de a fi trași la răspundere, dar ce face partea transnistreană?”

Ce ține de punctul de trecere moldo-ucrainean, Ignatiev spune că „Transnistria percepe această acțiune drept o provocare și o măsură de presiune din partea Moldovei, sprijinită de Ucraina și stimulată financiar de Uniunea Europeană”.

Cu toate acestea, din punctul de vedere al lui Pavel Postică, punctul vamal comun îmbunătățește calitatea serviciilor și nu permite trecerea contrabandei: „Un astfel de punct comun de trece permite reducerea timpului pe care cetățenii îl petrec la vamă. Nu înțeleg cum deschiderea acestui punct poate complica viața cetățenilor obișnuiți, a persoanelor implicate în afaceri private legale. Bineînțeles, politicienilor din regiunea transnistreană ar putea să nu le placă acest lucru”, constată Postică.

Totodată, în cadrul întâlnirii de astăzi, 22 septembrie, între vicepremierul Gheorghe Bălan și Peter Michalko, noul Ambasador al Uniunii Europene în R. Moldova, Gheorghe Bălan a vorbit despre evoluţiile în dosarul transnistrean şi perspectivele procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană. „Vicepremierul l-a informat pe diplomatul european despre situaţia actuală în procesul de negocieri, despre unele aspecte ale dialogului Chişinău-Tiraspol şi opţiunile de soluţionare a problemelor existente, inclusiv despre accesul fermierilor la terenurile agricole, asigurarea condiţiilor adecvate de activitate pentru şcolile moldoveneşti cu predare în grafie latină, barierele impuse de reprezentanţii Tiraspolului în calea liberei circulaţii ş.a. La rândul său, Peter Michalko a reiterat sprijinul UE pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova şi a încurajat autorităţile moldoveneşti să persevereze în identificarea unei soluţii viabile pentru problema transnistreană”, se arată într-un comunicat oficial transmis de Biroul politici de reintegrare.