Inovează ca un start-up/ Design Sprint – o nouă metodă de a valida ideile de afaceri

Antreprenorii și liderii se confruntă cu întrebări importante în fiecare zi: Unde ar trebui să își concentreze eforturile? Au ales soluția corectă? Nimeni nu vrea să fie țapul ispășitor pentru ideea care nu reușește. Urmând calea tradițională de implemenare a soluțiilor noi, a devenit foarte scump să investești într-o idee care e foarte posibil să fie respinsă de către consumatori, respectiv foarte puțini își asumă riscul de a experimenta cu soluțiile sau ideile pe care le au.

Ce reprezintă un Design Sprint?

Asemănător metodologiei Lean, Google Ventures a inițiat așa numitul Design Sprint – o metodă de validare a oricărei idei de business în doar 5 zile. Dacă de multe ori deciziile cu privire la dezvoltarea unui produs sau serviciu pot dura luni întregi, printr-un proces intens, Sprint-ul te obligă să le faci într-o săptămână.

Ziua 1: Înțelege contextul problemei

Ziua 2: Generează idei și dezvoltă câteva concepte

Ziua 3: Decide care este cel mai reușit concept

Ziua 4: Construiește un prototip

Ziua 5: Testează soluția și primește feedback de la utilizatori

De ce ai avea nevoie de un Sprint?

De multe ori problema cu care te confrunți nu are o soluție evidentă.

Sprint-ul îți oferă posibilitatea să vii cu o varietate de soluții pentru probleme complexe.Te ajută să-ți înțelegi grupul țintă mai bine și să validezi rapid și eficient în ce măsură soluțiile tale satisfac nevoile utilizatorilor finali.

Ai nevoie de viteză, eficiență și focalizare?  

Nu este o noutate faptul că majoritatea companiilor trebuie să devină mai agile și mai flexibile pentru a răspunde schimbărilor externe cauzate de noi trenduri, tehnologii și așteptările consumatorilor. Sprint-ul este construit astfel încât îți permite să validezi soluția în doar 5 zile, in loc să petreci luni întregi pentru a ajunge la următoarea etapă a unei idei.

Sporește performanța echipei și dezvoltă spiritul antreprenorial.

Toți participanții au șansa de a contribui cu idei la crearea soluției finale. Prin exerciții interactive, vei ieși din zona de comfort, vei experimenta și vei maximiza performanța echipei.

Accelerocket este un startup care facilitează procesul de Sprint pentru a stimula inovația și spiritul antreprenorial. Fondatorii sunt trei antreprenori care studiază Inovația în Afaceri în Amsterdam, Olanda, și care sunt conduși de dorința de a aduce acasă cunoștințele și experiența acumulate în Occident. Startup-ul își propune să ajute companiile din Estul Europei să-și consolideze poziția de pe piață, să câștige avantaje competitive și să se alinieze dezvoltării Occidentale.

Alex Spridon, unul dintre fondatori, afirmă că “Problema cu care antreprenorii din Estul Europei se confruntă cel mai des e aceea a resurselor limitate, fie ele financiare sau umane care îi oprește de multe ori să-și pună ideile în aplicare. Din experienta mea, în țările noastre natale, România și Moldova, nu ducem lipsa atât de mult de cunoștințe, pe cât ducem lipsa de metode în care să organizăm aceste cunoștințe pentru a ne a utiliza energia și resursele eficient. Tocmai de asta, Design Sprint-ul, necesitând doar 5 zile, este cea mai potrivită metodă pentru a obține feedback de la publicul țintă pentru validarea oricărei idei de afaceri, cu un consum minim de resurse și rezultate maxime.”

În Martie 2017, tinerii au organizat evenimentul de 2 zile FarmHack, unde au adus împreună antreprenori, studenți și tineri interesați de agricultură  pentru a analiza problemele din domeniu, a veni cu idei inovatoare și a le testa cu publicul țintă.

“FarmHack ne-a demonstrat că există interes în domeniul antreprenoriatului, că tot mai multe persoane sunt interesate de tehnici noi de rezolvare creativă a problemelor și de creare a soluțiilor utilizând resurse și efort minim. De aceea am hotărât să nu ne oprim acolo, dar să dezvoltăm metodologiile precum Lean și Design Sprint la nivel de firmă, pentru a ajuta companiile să facă față unui mediu mereu schimbător și a stimula crearea produselor sau serviciilor inovatoare care vor aduce valoare și vor crea un impact social pozitiv”, ne spune Cătălina.

“În Moldova, ca și în multe alte țări din Estul Europei, oamenii au multe idei bune de afaceri, doar că nu beneficiază de o metodologie sau tehnică de a le pune în aplicare. Așadar multe eșuează pe parcurs, sau chiar înainte de a le începe. Design Sprint-ul pune în valoare momentele cheie al unui plan de afaceri și duce procesul cu un pas mai departe, către testarea ideii cu publicul țintă, pentru a asigura succesul conceptelor. Metoda este testată de către multe companii de consultanță din Olanda și avem încredere că putem transmite cunoștințele mai departe.” afirmă Tudor, unul dintre fondatori.

Compania este susținută de Aimforthemoon– un startup olandez care au facilitat până acum Sprinturi cu ABN Amro, Nationale Nederlanden, Europcar, Independer și multe altele.

Pentru mai multe detalii accesează site-ul: www.accelerocket.com., dar și pagina de  facebook.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.