Amnesty International condamnă arestul protestatarului Alexei Alexeev

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Amnesty International condamnă arestul participantului la acțiunea de protest, Alexei Alexeev, calificându-l drept „o măsură exagerată și în afara Codului Penal.

Acesta a participat la un protest pașnic, la data de 17 septembrie curent, însoțind coloana cu un mijloc de transport și intrând în conflict cu organele de drept. Ulterior, el a fost reținut, aplicându-i-se măsura de arest preventiv.

Astfel, potrivit organizației, situația, în rezultatul căreia a fost arestat șoferul autobuzului este „o măsură drept una excesivă, care depășește principiul„umanismului cercetării și pedepsei penale”.

„Catalogăm situația drept un incident minor, care nu poate fi încadrat în legislația penală a Republicii Moldova, ci mai degrabă – în legea civilă și/sau contravențională. Organizația noastră a luat act de încheierea emisă de instanța de judecată, care i-a aplicat dlui Alexei Alexeev arestul preventiv pe un termen de 30 zile până la efectuarea tuturor măsurilor de cercetare penală pe acest caz. Considerăm această măsură drept una excesivă, care depășește principiul „umanismului cercetării și pedepsei penale” (art. 4 Cod Penal al RM), expres specificat în legislația în vigoare și în convențiile internaționale, la care Republica Moldova este parte în materie penală”, anunță Amnesty International.

În acest context, Amnesty International Moldova cere Guvernului Republicii Moldova și instituțiilor de drept cercetarea promptă, transparentă și umană a acestui minor incident nominalizat şi pedepsirea tuturor polițiștilor ce se fac vinovați de neglijență în serviciu pe acest caz.

De asemenea, se solicită stipularea și adoptarea unui set de reguli bine determinate și armonizate la standardele europene, inclusiv ghiduri de conduită pentru organele de ocrotire a normelor de drept în cadrul lucrului acestora la acțiunile publice în masă.

Justițiarilor li se cere să țină cont de prevederile Codul Penal al Republicii Moldova și anume că „Întreaga reglementare juridică în stat are menirea să apere, în mod prioritar, persoana ca valoare supremă a societăţii, drepturile şi libertăţile acesteia”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...