/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

Germania va susține crearea Colegiului de Inginerie. Acesta va instrui personal pentru companiile nemțești din Moldova

22 septembrie 2017, ora 14:54

Julia Monar a menționat că decizia respectivă vine în urma intensificării relațiilor de cooperare dintre Republica Moldova și Germania, în special prin majorarea semnificativă a proiectelor investiționale a companiilor germane în diferite sectoare ale economiei naționale, preponderent în automotive. „Crearea unei instituții de pregătire a specialiștilor calificați, în baza unor metode inovative și moderne, va contribui la creșterea calității mărfurilor produse în Moldova, va ridica nivelul de concurență a acestora pe piața comunitară sau din alte regiuni. În context, autoritățile de la Berlin sunt dispuse să acorde suportul financiar, tehnic, didactic sau de alt nivel pentru a transforma Colegiul de Inginerie într-o adevărată pepinieră de cadre calificate pentru economia Moldovei”, a accentua diplomatul german.

La rândul său, vicepremierul Octavian Calmîc a specificat că pregătirea cadrelor calificate, după creșterea numărului de proiecte investiționale în Republica Moldova, în special în zonele economice libere și parcurile industriale, a devenit o prioritate pentru Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI). ”Ținând cont că la moment una din cele mai mari probleme pentru investitorii străini, cât și companiile autohtone, constă în lipsa cadrelor calificate, Ministerul Economiei și Infrastructurii a înființat Colegiul de Inginerie cu statut de instituție publică de învățământ profesional tehnic, cu sediul în cadrul Subzonei ZEL „Bălți” din orașul Strășeni, care după obținerea certificatelor necesare de acreditare va începe pregătirea specialiștilor pentru companiile care activează în Moldova, în special Draexlmaier, Sumitomo, Fujikura, Gebauer&Griller, etc”, a specificat ministrul Octavian Calmîc.

La moment, MEI a investit în infrastructura acestei instituții de învățământ circa un milion de euro, iar de către conducerea Colegiului de Inginerie se întreprind măsuri pentru pregătirea și petrecerea procesului de achiziții publice a mobilierului și echipamentului necesar, înregistrarea Colegiului în baza de date a instituțiilor de învățământ pentru finanțare bugetară, inițierea elaborării Standardelor Ocupaționale pentru specialitățile identificate etc. Consecutiv, s-a solicitat de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării aprobarea statelor de personal a Colegiului de Inginerie și asigurarea remunerării cadrelor instituției în conformitate cu legislația în vigoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram