(DOC) Dosarele care îl fac şantajabil şi prin care Vlad Plahotniuc îl controlează pe preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce în cadrul unei emisiuni televizate a afirmat că actualul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, este şanrajabil şi controlat de către oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc prin intermediul unor dosare penale intentate de către structurile de drept moldoveneşti, suspendate în prezent, dar care ar putea fi recdeschise în orice moment, politicianul Renato Usatîi a prezentat pe pagina sa de Facebook şi un şir de copii ale documentelor care confirmă acest fapt.

Este vorba despre copia ordonanţei din 1 octombrie 2012, la care Usatîi a făcut referire şi în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, unde se menţionează expres că „începând cu anul 1996, în perioada de privatizare a S.A. „Gemenii”, un grup de persoane fizice dirijate de către Petru Poroşenco şi Petru Madan, în scopul preluării controlului asupra societăţii şi a patrimoniului acesteia, prin intermediul fondurilor de investiţii „Bucuria Invest” şi „Bucuria Privat Invest” şi unor persoane fizice, au participat la procurarea acţiunilor contra mijloace băneşti şi bonuri patrimoniale”.

În speţă însă, cauza penală a fost pornită pe faptul că „un grup de persoane necunoscute, în perioada 1998-2004, prin escrocherie, folosind procuri şi alte documente false din numele companiilor străine „Agroprodimpex Cyprus Limited” şi „Ukrprominvest Holding” LTD şi de la alte persoane juridice şi fizice, au sustras acţiuni din SA „Gemenii” în mărime de peste 100 000 lei”.

Vedeţi şi: Usatîi: Poroşenko este şantajat şi controlat de Plahotniuc, prin dosarele penale intentate în Moldova pentru un şir de crime grave

Potrivit unei „note informative”, la fel prezentate de Usatîi, „organizaţia criminală creată şi condusă de către Madan Petru Gheorghe” a acţionat în mai multe etape. Astfel, după crearea de către Petro Poroşenko şi Petru Madan a două fonduri de investiţii nemutuale – „Bucuria-Invest”, condus de Poroşenko şi „Bucuria-Privatinvest”, „folosindu-se de posturile şi împuternicirile pe care le aveau conducătorii daţi, cu ajutorul bonurilor primite de la cetăţenii R. Moldova de pe întreg teritoriu al republicii, au procurat pachetele de acţiuni de la un şir de societăţi pe acţiuni cum sunt SA „BUCURIA”; SA „GEMENI”; SA „Fabrica de sticlă Chişinău”, şi multe alte întreprinderi de pe teritoriul R. Moldova”. Ulterior, toate aceste acţiuni, prin diferite metode de vânzare-cumpărare, donaţii, licitaţii etc. fictive au fost transferate pe numele persoanelor de încredere, rudelor şi unor companii din zone off-shore ale celor doi.

„În aşa mod, cei doi conducători ai fondurilor nominalizate, pe diferite căi infracţionale şi nelegitime devin proprietari neoficiali ai multor întreprinderi de pe teritoriul R. Moldova, care au fost privatizate pe bonurile sustrase de la cetăţenii întregii republici (conform datelor peste 50 000 persoane) şi care până în prezent aşteaptă aşa-numitele „dividente””, se arată în nota informativă, care mai precizează că pentru atingerea scopurilor lor criminale, atât Poroşenko, cât şi Madan, au creat diferite grupări criminale din care făceau parte persoanele lor de încredere.

Astfel, pentru infracţiunile săvârşite de membrii grupării criminale conduse de Petru Madan, au fost pornite peste 50 de cauze penale, acesta fiind anunţat în căutare internaţională, iar paguba materială creată cetăţenilor Republicii Moldova şi statului a fost estimată la 66.825.970 lei. Totodată, „pentru infracţiunile săvârşite de către membrii organizaţiei criminale conduse de către Poroşenco Petru Alexei, până în prezent au fost pornite patru cauze penale, dintre care o cauză penală a fost expediată în instanţa de judecată”, se mai arată în nota informativă.

„Este evident că suspendarea acestor dosare penale îi este necesară lui Plahotniuc pentru a-l şantaja pe preşedintele Ucrainei şi a-l ţine „în cârlig””, a scris Renato Usatîi pe pagina sa de Facebook în legătură cu aceste materiale, menţionând că aceasta este doar prima parte dintre cele pe care le deţine, celelalte urmând a fi publicate imediat cum va finaliza „examinarea detaliată a acestor infracţiuni”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...