CNAS a discriminat o femeie: Motivul pentru care e fără pensie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Casa Națională de Asigurări Sociale a discriminat. Este concluzia Judecătoriei Chișinău, care a menținut o decizie emisă de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, în urma unei plângeri depuse de o femeie.

Mai exact, femeia, o persoană în etate, a depus o plângere la Consiliu, în care a precizat că a fost beneficiară a pensiei pentru limită de vârstă până în anul 2013, când s-a îmbolnăvit de o maladie oncologică, motiv pentru care a fost încadrată în gradul I de dizabilitate, cu reexaminare anuală, transmite Bizlaw.md.

În 2016, din cauză că starea de sănătate s-a înrăutățit, nu a reușit să parcurgă procedura de reexpertizare în termenul indicat în certificatul de dizabilitate. Drept urmare, femeii nu i s-a mai achitat pensia de dizabilitate și i-a fost dezactivată polița de asigurare medicală.

În aceste condiții, până la efectuarea reexpertizării și reconfirmării gradului de dizabilitate atribuit, nu a beneficiat de pensie, fiind lipsită de orice sursă de existență. De asemenea, ea nu a putut accesa serviciile medicale gratuite, deoarce polița nu era activă.

În petiție, femeia a invocat că acțiunile respective reprezintă discriminare în acces la servicii de protecție socială și servicii medicale pe criteriu de dizabilitate. Petiționara susține că stoparea plății pensiei imediat ce a expirat termenul certificatului de dizabilitate nu are o justificare obiectivă și rezonabilă, în condițiile în care ea ar fi putut beneficia de pensie pentru limita de vârstă.

În urma examinării plângerii, Consiliul a emis decizia de constatare a discriminării în acces la servicii de protecție socială și servicii medicale a beneficiarilor de pensie pentru limită de vârstă. Casa Națională de Asigurări Sociale a depus cererea de chemare în judecată a Consiliului, pentru a anula decizia emisă cu privire la discriminare. Judecătoria Chișinău a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată înaintată de Casa Naţională de Asigurări Sociale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...