(foto) Jon Skeet, inginer Google: Pierdem o generație de fete în IT. Cum a decurs conferința Developing a Digital Future la Chișinău

Developing a Digital Future 3_21092017

Cel mai experimentat inginer software de la Google, alți patru leaderi ai companiilor de succes din sectorul IT, aproape șase ore de inspirație, învățare și interacțiune cu colegi care sunt pe-aceeași lungime de undă, 400 de oameni din lumea codului digital – cam astea sunt reperele în cifre de la conferința Developing a Digital Future, care a avut loc Tekwill. Dar nu cifrele au făcut evenimentul electrizant, ci ideile.

Tehnologia nu este importantă. Oamenii – da!

Încotro se îndreaptă viitorul digital? „Habar n-am”, a recunoscut Jon Skeet, speakerul cel mai așteptat de public. Probabil lucrurile nu se vor schimba prea mult. În esență, vom folosi aceleași taste pentru a scrie un cod, vom privi același monitor, chiar dacă va arăta cumva altfel. Deși, e posibil că următoarea ”revoluție” în lumea developerilor va fi produsă de ceea ce ei numesc „Functional Programming”, o matrice universală de cod, apropiată de inteligența artificială. Pentru că „produsele (codurile) trebuie să fie cât mai accesibile, așa încât oricine (orice developer) să le poată utiliza ușor și firesc. Doar așa!”

Și deoarece ne dorim produse mai bune, egalitatea reprezentativă – de rasă, opinie, sex, capacități fizice, orice – este extrem de importantă pentru viitorul companiilor IT. ”Asigurați egalitatea prin diversitate de dragul distracției sau pentru profit; diversitatea în cadrul unei echipe sigure din punct de vedere psihologic, în care se pun în discuție problemele, nu oamenii” a mai spus Skeet.

Am punctat doar câteva gânduri din discursul lui Wendy Merricks, care i-a încredințat transmiterea mesajului colegului său Chris Weston. Wendy  are peste de 30 de ani de experiență în recrutări și vânzări și e fondatoarea ”Jumar Solutions Limited”, companie care oferă  servicii de consultanță, HR și soluții inovative de software la nivel internațional:

# Dacă până mai ieri tehnologiile informaționale facilitau schimbarea, azi industria IT însăși schimbă lumea;

# Adaptează-te sau vei eșua! Fără alternativă.

# Un mesaj special pentru Republica Moldova: industria IT dispune astăzi de 180.000 de locuri de muncă. E o oportunitate minunată, cu atât mai mult, cu cât, spune Wendy, moldovenii se asociază cu calificative precum talentul, diversitatea și sinergia culturală. Iar astea trei sunt principalele trenduri actuale în industria tehnologiilor informaționale.

# Focusarea pe soluționarea problemelor și pe lucruri care ar face viața oamenilor mai simplă, aceasta ar trebui să fie principala motivare pentru cei care scriu cod. Aspectul financiar, oricât de banal ar suna, nu este o soluție pe termen lung.

# Și, totuși, 16% femei e prea puțin. Pierdem o generație întreagă de femei și fete în IT!

 

Developing a Digital Future 2_21092017

Developing a Digital Future_21092017

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente