05:46:08 19.03.2024
Stiri

Mai multe organizații neguvernamentale solicită ELIBERAREA șoferului de microbuz, reținut după protestele de duminică: „NU a intrat cu mașina în mulțime”

Social 22.09.2017 11:50 Vizualizări1516 Autor: Ziarul National
Mai multe organizații neguvernamentale solicită ELIBERAREA șoferului de microbuz, reținut după protestele de duminică: „NU a intrat cu mașina în mulțime”


Mai multe organizații neguvernamentale din R. Moldova, printre care Transparency International Moldova, Institutul de Politici Publice, IDIS „Viitorul” și Centrul pentru Resurse Juridice, solicită eliberarea lui Alexei Alexeev, bărbatul reținut pentru 30 de zile, după ce a condus microbuzul cu echipamentul de sonorizare destinat protestului opoziției de duminică, iar Poliția spune că a încercat să intre în cordonul de polițiști, rănind trei dintre ei.

Șefa Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, a declarat astăzi, într-o conferință de presă că ea a fost prezentă la protestul de duminică și a văzut tot ce s-a întâmplat acolo. „Alexeev nu merita să fie arestat. Se încearcă a intimida pe oricine va încerca să livreze echipament pentru protestele opoziției”, a spus Carasciuc.

Și Iana Spinei de la aceeași organizație a afirmat că protestul de duminică a fost unul pașnic, iar Alexeev „nu a dat cu mașina în mulțime” și „niciun polițist nu a avut de suferit”. Din contra, spune Spinei, în mulțime erau mai mulți „tineri cu mușchi” postați în fața poliției: „Ni s-a creat impresia că sunt puși acolo în mod special pentru a provoca mulțimea”.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a specificat faptul că acest caz este „unul ieșit din comun”, iar Alexeev nu a făcut decât să urmeze indicațiile poliției: „A mers până acolo unde i-au indicat polițiștii. Reacția care a urmat este una de control absolut al situației. Nu ne rămâne decât să protestăm în continuare”.

Expertul Sergiu Tofilat a remarcat faptul că, deși UE a alocat în ultimii ani milioane de euro pentru reformarea justiției, aceasta „a fost transformată într-un instrument al partidelor de la guvernare” împotriva cetățenilor, cărora li se încalcă flagrant drepturile.

CITIȚI și Imagini VIDEO care arată că microbuzul NU intră în protestatarii de la televiziune: Unde-s polițiștii „răniți”?

În declarația semnată de reprezentanții societății civile se arată că reținerea lui Alexei Alexeev este abuzivă și pune la îndoială „independența și profesionalismul” judecătorului care a decis plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a acestuia, Nicolae Corcea. ONG-urile reclamă faptul că în R. Moldova se abuzează de punerea sub arest a cetățenilor și cer Curții de Apel să examineze în regim de urgență recursul avocatului lui Alexeev și să decidă eliberarea imediată a acestuia, întrucât imaginile de la fața locului arată că microbuzul era ghidat la protest de către polițiști.

De asemenea, Procuraturii Generale i se solicită să dispună încetarea urmăririi penale în acest caz, iar avocatului poporului - să monitorizeze condițiile de detenție ale lui Alexeev.

Organizațiile neguvernamentale îi cer, de asemenea, Consiliului Europei să deschidă o misiune civilă permanentă la Chișinău pentru a supraveghea respectarea drepturilor omului în R. Moldova.

Menționăm că și Amnesty International Moldova a emis astăzi o declarație prin care califică arestul preventiv al lui Alexei Alexeev drept „o măsură exagerată și în afara Codului penal”.

„Catalogăm situația drept un incident minor, care nu poate fi încadrat în legislația penală a Republicii Moldova, ci mai degrabă – în legea civilă și/sau contravențională. Organizația noastră a luat act de încheierea emisă de instanța de judecată, care i-a aplicat dlui Alexei Alexeev arestul preventiv pe un termen de 30 de zile până la efectuarea tuturor măsurilor de cercetare penală pe acest caz. Considerăm această măsură drept una excesivă, care depășește principiul „umanismului cercetării și pedepsei penale” (art. 4 Cod Penal al RM), expres specificat în legislația în vigoare și în convențiile internaționale, la care R. Moldova este parte în materie penală”, se arată în declarația Amnesty International Moldova.

Organizația cere Guvernului și instituțiilor de drept cercetarea promptă, transparentă și umană a acestui minor incident nominalizat, pedepsirea tuturor polițiștilor ce se fac vinovați de neglijență în serviciu pe acest caz, stipularea și adoptarea unui set de reguli bine determinate și armonizate la standardele europene, inclusiv ghiduri de conduită pentru organele de ocrotire a normelor de drept în cadrul lucrului acestora la acțiunile publice în masă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md