Analistul politic Anatol Ţăranu a declarat ieri, pe o reţea de socializare, că este indezirabil la Jurnal TV. În legătură cu această afirmaţie aş vrea să fac unele precizări.

Anul trecut, Anatol Ţăranu participa frecvent la emisiunile noastre. Nimeni nu-i punea căluşul în gură, nimeni nu-i sugera ce ar trebui să vorbească. Omul spunea ceea ce crede. Cel puţin, asta credeam noi. În pauzele publicitare îmi spunea mie, dar şi celorlalţi invitaţi ai Cabinetului din Umbră, că este blocat şi nu e invitat de nicio televiziune din Chişinău, cu excepţia Jurnal TV. Atenţie, de nicio televiziune! Înţelegeam foarte bine că în urma analizelor pe care le făcea, Anatol Ţăranu nici nu putea fi invitat la posturile mafiotului sau la cele controlate de el.

La începutul acestui an, au intervenit schimbări dramatice. Prietenul tuturor moldovenilor, mafiotul Vladimir Plahotniuc, a hotărât să închidă Jurnal TV şi astfel am fost aruncaţi în stradă din sediul în care ne aflam. Timp de două luni nu am făcut emisiuni, am reluat doar filme vechi. Publicul a avut răbdare, ne-a înţeles şi ne-a rămas fidel, fapt pentru care îi aduc încă odată mari mulţumiri.

În această perioadă, Anatol Ţăranu a devenit, brusc, dezirabil la Publika. Cred că în acest stat capturat doar Anatol Ţăranu mai crede, şi chiar vrea să ne convingă şi pe noi, că la televiziunile Goebels TV se întâmplă minuni şi că propagandiştii de acolo au uitat de analizele făcute de Anatol Ţăranu la postul nostru.

Anatol Ţăranu spune că a devenit indezirabil la Jurnal TV după ce, în cadrul unei emisiuni, i-a criticat pe liderii opoziţiei. Măi să fie! Noi invităm analişti de-ai lui Plahotniuc, unii de-a dreptul odioşi, care îşi şterg picioarele de liderii opoziţiei şi nu s-a întâmplat nimic grav. Cerul nu s-a prăbuşit peste noi, mişcarea stelelor n-a fost periclitată. Nu, nu asta este cauza din care nu-l mai invităm pe Anatol Ţăranu. Nu critica lui ne deranjează, ci trădarea lui. Cu mai multă vreme în urmă am fost informaţi, chiar de reprezentanţii taberei dezirabilităţii lui cum s-a produs dezirabilitatea lui Anatol Ţăranu.

Şi un ultim accent. Analistul vorbeşte onctuos despre un oarecare adevărat finanţator al Jurnal TV pe care, trebuie să înţelegem, dumnealui îl cunoaşte personal. Spunând asta, Ţăranu nu se deosebeşte cu nimic de giruetele mai vechi ale lui Plahotniuc. Ca să-i întristez, mă văd nevoit să repet ceea ce am spus-o cu glas tare şi la relansarea noastră din 5 martie: Jurnal TV este finanţat de Uniunea Europeană. Pe aceşti bani activăm noi şi îi susţinem pe liderii opoziţiei reale – Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Concluzia pe care o trag din această poveste tristă este de-a dreptul dezolantă. În cei 26 de ani de aşa-zisă independenţă, nu-mi aduc aminte să fi fost atât de tare dezbinaţi. Nici chiar în perioada neagră a comuniştilor lui Voronin. Nici chiar atunci. Ştiu că Plahotniuc a furat cu tir-ul şi cu vagoanele, înţeleg că are mulţi bani pentru a cumpăra noi şi noi deputaţi, analişti, primari, bloggeri, preşedinţi de raioane, directori de televiziuni publice, înţeleg că viaţa e grea, că salariul e mic, că dosarele sunt grele şi şantajul brutal. Totul înţeleg. Mă întreb, însă, ce s-a întâmplat cu demnitatea acestor oameni? Mă uit cu frică la cel care ar trebui să se afle în dreapta mea. Mai stă acolo sau s-a întors în jurul axei sale? 

Val BUTNARU