Alerta declanşată pentru vulcanul Mount Agung, din estul Bali, a fost de nivelul 3, penultimul nivel, iar autorităţile au avertizat turiştii şi localnicii să nu campeze sau să pornească în drumeţii pe o rază de 6 km în zona craterului.

''Activitatea vulcanică rămâne ridicată şi sunt indicii că magma se ridică la suprafaţă şi provoacă mişcări telurice'', a spus Sutopo Purwo Nugroho, de la Agenţia Naţională pentru Situaţii de Urgenţă.

''Toate activităţile publice din zona indicată ar trebui sistate în eventualitatea unei erupţii'', a precizat Nugroho.

Cu toate acestea, activitatea pe aeroportul internaţional din Bali se desfăşoară în condiţii normale, iar agenţiile de turism nu au fost afectate.

Aproape 6.000 de persoane au fost evacuate până în prezent, iar numărul va creşte, potrivit estimărilor autorităţilor.

Unii dintre locuitorii de la baza vulcanului Mount Agung au fost reticenţi la idee de a-şi părăsi locuinţele.

''Sunt aici cu soţul meu. trebuie să hrănim animalele, aşa că acesta va fi primul lucru pe care îl vom face'', spune unul dintre localnici pentru postul de televiziune tvOne.

În timp ce îşi fac bagajele pentru evacuare, locuitorii se opresc să privească norii de fum alb care se ridică din craterul aflat la aproximativ 3.000 de metri peste nivelul mării.

Indonezia se întinde peste Inelul de Foc al Pacificului, la intersecţia mai multor plăci tectonice, iar aici se produce 90% din activitatea seismică a lumii, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Indonezia este ţara cu cei mai mulţi vulcani activi din lume, peste 130.

Erupţiile vulcanului Mount Agung din anii 1963 şi 1964 au provocat moartea a peste 1.000 de persoane şi rănirea a câteva sute.