Actualitate

Ucraina la ONU: „Am fost prea naivi când am acceptat memorandumul de la Budapesta”

 „Atunci când, în anii 1990, Ucraina a eliminat în mod voluntra al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, am fost convinși de supremația principiilor internaționale, cum ar fi inviolabilitatea frontierelor internaționale și a integrității și suveranității teritoriale“, – a declarat ministrul ucrainean în cadrul discuțiilor privind neproliferarea armelor de distrugerea în masă.

„Ucraina continua încă sa aprecieze înalt aceste principii, – a spus Klimkin. Dar am realizat că ele nu sunt sacre pentru toți, că eram prea naivi”, a spus ministrul.

Cu mai bine de trei ani în urmă, Rusia a efectuat un act de agresiune militară împotriva Ucrainei. De asemenea, a demonstrat că „promisiunea solemnă a unei puteri nucleare de a respecta independența și suveranitatea Ucrainei” nu are valoare.

„Povestile rusilor despre faptul că nu au încălcat Memorandumul de la Budapesta, deoarece armele nucleare nu au fost folosite împotriva țării mele, este o altă manipulare cinică a faptelor“, – a spus diplomatul ucrainean.

În acest sens, Klimkin a subliniat că acest precedent încurajează regimurile care doresc să consolideze capacitățile nucleare și cu siguranță afectează arhitectura globală a non-proliferarii armelor nuclere.

Sursa:paginaderusia


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *