Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele României și-a anulat vizita…

Președintele României și-a anulat vizita în Ucraina. Care este motivul?

Președintele României, Klaus Iohannis a declarat, joi, că își va anula vizita oficială în Ucraina, programată pentru luna octombrie, ca urmare a adoptării legii educației, considerând că acest act normativ contravine bunelor intenții reciproce și limitează drastic accesul minorităților la educația în limba maternă, notează romaniacurata.ro

„Am avut prevăzută o vizită în Ucraina, în luna octombrie a acestui an, o vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuții cu președintele Poroșenko. Ultima discuție pe această temă am avut-o cu ocazia întâlnirii NATO, de la Bruxelles. Am fost foarte neplăcut surprins de evoluția din Parlamentul Ucrainei care fără să anunțe partenerii, și noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenții reciproce și, practic, această lege va limita drastic accesul minorităților la educație în limba maternă și pe noi ne doare acest lucru”, a spus Iohannis la New York,  unde participă la deschiderea noii sesiuni anuale a ONU.

Anterior, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac și-a exprimat nemulțumirea față de textul legislativ adoptat de forul parlamentar ucrainean, subliniind că, în versiunea finală, acesta aduce atingere dreptului comunității etnice române din Ucraina de a învăța în limba maternă.

Potrivit Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, adoptarea acestui act legislativ contravine angajamentului exprimat anterior de autoritățile de la Kiev, privind posibilitățile de a sprijini învățământul în limba maternă pentru etnicii români și de extindere a cooperării bilaterale în domeniul educațional.

Noua lege a educaţiei din Ucraina – care va fi trimisă pentru promulgare preşedintelui Petro Poroşenko – prevede introducerea treptată a noului sistem şi, prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană.

Între 24 și 26 milioane de oameni sunt vorbitori de limbă română, iar pentru alte 4 milioane româna are statut de a doua limbă. În fiecare an, începând cu 1989, la data de 31 august,  vorbitorii de limbă română sărbătoresc Ziua Limbii Române.