Usatîi: Poroşenko este şantajat şi controlat de Plahotniuc, prin dosarele penale intentate în Moldova pentru un şir de crime grave

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, este şantajat şi controlat de preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, prin dosarele penale intentate de către procuratura moldovenească pe numele preşedintelui ucrainean şi care sunt suspendate la etapa actuală. În speţă, ar fi vorba despre crearea de către Poroşenko a mai multor grupări criminale organizate care, în perioada dintre 1996 şi 2004 au comis un şir de crime grave pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv omorul unei familii care deţinea o frizerie din centrul capitalei. Dezvăluirea a fost făcută de către preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, potrivit căruia, în orice zi, instrumentarea acestor dosare ar putea fi reluată în orice zi, la comanda oligarhului moldovean.

Potrivit lui Usatîi, după mai multe acţiuni „cu caracter ilegal” din partea conducerii Ucrainei către Moldova, inclusiv extrădarea omului de afaceri Veaceslav Platon fără o decizie a Curţii de Apel din Ucraina, „eu am înţeles că trebuie să fie ceva de ce Poroşenko se teme foarte tare”. „Pentru că aşa, pur şi simplu, să îndeplinească anumite rugăminţi cu caracter ilegal ale lui Plahotniuc, înseamnă că există o obligaţiune”, a menţionat Usatîi.

Astfel, politicianul moldovean aflat acum la Moscova, a prezentat în timpul emisiunii copia unei ordonanţe semnată de procurorul Lilian Rudei care datează din 1 octombrie 2012. „Cine controla Procuratura Generală şi în 2009, şi în 2010, 2011, 2012 şi astăzi, în 2017, nu trebuie de explicat. Am copia ordonanţei în care este scris clar că un grup de persoane fizice, condus de Petro Poroşenko, au creat un şir de grupări criminale organizate, care au comis pe teritoriul Republicii Moldova începând cu anul 1996 şi până în 2004, un şir de crime grave. Aşa ca escrocherii în proporţii deosebit de mari, furturi, este scris că există bănuieli privind organizarea omorului fratelui său, Mihail Poroşenko. Ei scriu că au fost intentate în jur de 40 de dosare penale. Este important că procurorul Lilian Rudei, la 1 octombrie 2012 a unit toate aceste dosare în unul singur, iar la final a scris despre „suspendarea urmăririi penale pe motivul că nu este identificată persoana care poate fi pusă sub învinuire””, a punctat Renato Usatîi.

„La fel, au muşamalizat un caz de mare rezonanţă în Moldova. Îmi amintesc că eram student atunci şi toate canalele arătau despre asasinarea unei întregi familii în Chişinău, care deţinea o frizerie lângă Ambasada României şi membrii acesteia erau acţionari la Gemenii sau Bucuria. Acolo scrie că, Constantin Şuparschii a refuzat să-i vândă lui Poroşenko acţiunile sale, iar la el acasă a venit un locuitor din Belgorod Dnestrovsk, a omorât cu toporul soţul, soţia şi fiica, iar la scurt timp Petr Alexeevici (n.r. Poroşenko) a devenit proprietar al acelor acţiuni”, a mai spus Usatîi.

Întrebat ce înseamnă pentru actualul preşedinte ucrainean suspendarea cauzei penale din Republica Moldova, preşedintele „Partidului Nostru” a spus că aceasta înseamnă că „Plahotniuc se poate trezi într-o dimineaţă indispus, sau dimpotrivă, foarte bine dispus, să ia telefonul, să-l cheme pe Harujnen şi să-i spună: Daţi-i bătaie mai departe cu Poroşenko, că se poartă urât în ultimul timp. Iată ce înseamnă suspendarea”.

„Pentru mine nu contează ce crede Poroşenko şi Plahotniuc. Contează că se va schimba regimul, Plahotniuc va merge la gunoiştea istoriei, iar pe Poroşenko îl vom atrage la răspundere penală în Moldova. Asta contează pentru mine. Pentru mine astăzi, Petro Poroşenko, este un criminal care inclusiv pe teritoriul Moldovei a fost implicat în furturi, omoruri, escrocherii şi aşa mai departe”, a mai spus Usatîi, menționând că aceasta „nu este doar o învinuire în adresa lui Poroşenko, este şi în adresa lui Plahotniuc, pentru că unul a comis crima, iar altul îl protejează”.

Este de menţionat că Vlad Plahotniuc şi Petro Poroşenko au fost parteneri de afaceri atunci când dețineau împreună centrul comercial „Gemenii” din centrul Chişinăului. La fel, se mai spune că aceştia ar fi avut şi alte afaceri în comun.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...