(video) „O nouă specie de pinguini zburători?” Spotul social care ne învață cum să evităm știrile false

mm

În fiecare zi riscăm să ne prindem în plasa știrilor false, dacă nu verificăm atent sursa originală a știrii sau nu analizăm informațiile în mod comparativ cu alte surse. Un grup de tineri au realizat un spot social prin care-și doresc să atragă atenția cetățenilor de orice vârstă cu privire la miile de știri false care circulă pe toate canalele informative.

Știrile despre „pinguini care zboară”, sau avertizările insistente cu privire la „sfârșitul lumii” sunt de obicei plase ale unor portaluri informative cu scopul de a atrage accesări. Scopurile pot fi încă și mai diverse, însă problema cu adevărat gravă este că aceste știri ajung să fie citite de mulți oameni, iar unii ajung chiar și le perceapă drept adevăr absolut.

În video-ul de mai jos, tinerii joacă diverse roluri într-o familie, iar la finalul spotului vin cu o serie de recomandări. Aceștia au ales câteva exemple relevante, care au circulat intens atât în presa tradițională, cât și on-line, atenționând privitorul că acestea sunt știri false și că nu tot ce se mediatizează intens în media este adevărat. „Încercăm astfel să combatem fenomenul de manipulare și propagandă și să-l determinam pe consumatorul de presă să analizeze în mod critic mesajele media și să-și aleagă mai atent canalele de informare”, spun ei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente