„Acesta a participat la un protest paşnic, însoţind coloana cu un mijloc de transport. Ulterior, el a fost reţinut, aplicându-i-se măsura de arest preventiv. Catalogăm situaţia drept un incident minor, care nu poate fi încadrat în legislaţia penală a Republicii Moldova, ci mai degrabă – în legea civilă sau contravenţională. Organizaţia noastră a luat act de încheierea emisă de instanţa de judecată, care i-a aplicat dlui Alexei Alexeev arestul preventiv pe un termen de 30 zile până la efectuarea tuturor măsurilor de cercetare penală pe acest caz. Considerăm această măsură drept una excesivă, care depăşeşte principiul umanismului cercetării şi pedepsei penale, expres specificat în legislaţia în vigoare şi în convenţiile internaţionale, la care RM este parte în materie penală”, spun reprezentanţii organizaţiei.

În acest context, Amnesty International Moldova cere Guvernului RM şi instituţiilor de drept:

1.    Cercetarea promptă, transparentă şi umană a acestui minor incident nominalizat;
2.    Pedepsirea tuturor poliţiştilor ce se fac vinovaţi de neglijenţă în serviciu pe acest caz;
3.    Stipularea şi adoptarea unui set de reguli bine determinate şi armonizate la standardele europene, inclusiv ghiduri de conduită pentru organele de ocrotire a normelor de drept în cadrul lucrului acestora la acţiunile publice în masă. 

În context, Amnesty International Moldova solicită judecătorilor „să ţină cont de prevederile Codul Penal al RM şi anume că întreaga reglementare juridică în stat are menirea să apere, în mod prioritar, persoana ca valoare supremă a societăţii, drepturile şi libertăţile acesteia”.

Amintim că şoferul reţinut după protestul din 17 septembrie se va afla în arest preventiv în următoarele 30 de zile. Decizia a fost pronunţată pe 20 septembrie la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, după o şedinţă care a durat mai bine de patru ore.