„Eu am solicitat în mai multe rânduri acest lucru şi, din cauza faptului că nu s-a întâmplat şi, având în vedere că era o problemă gravă şi o situaţie foarte nedreaptă, am considerat necesar să introduc un proiect de lege pe tema asta. Şi am introdus un proiect de lege tocmai pe ideea de a crea o procedură de recunoaştere, astfel încât să fie acoperite şi cazurile din trecut, şi cazurile din viitor privind cetăţenii români care, la vremea respectivă, erau minori sau care sunt acum minori şi care nu au fost înscrişi în certificatele de cetăţenie ale părinţilor”, a declarat Matei-Adrian Dobrovie în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În context, deputatul român spune că tinerilor li s-a retras cetăţenia abuziv din cauza unui conflict dintre două instituţii ale statului român.

„E de salutat faptul că s-a întâmplat acest lucru. Eu sper că o să se rezolve această problemă a cetăţenilor români care, atenţie, nu şi-au pierdut niciodată vocaţia de a fi cetăţean român. Practic, li s-a retras cetăţenia abuziv din cauza unui conflict dintre două instituţii ale statului român, între ANC şi Directoratul General de Paşapoarte”, a adăugat deputatul de la Bucureşti.

„Era un semnal foarte prost dat de România în momentul în care spune că vrea o apropiere de Republica Moldova, iar apoi, la un moment dat, ministrul de Justiţie spunea ca aceşti cetăţeni să-şi anuleze, practic, actele de identitate expirate în instanţă şi să ia tot procesul de la capăt. Era ceva absurd şi foarte dureros pentru cetăţenii care au trecut deja prin procedura de dobândire sau redobândirea cetăţeniei”, mai spune Matei-Adrian Dobrovie.