11:14:47 19.03.2024
Stiri

Povestea unei afaceri care REZISTĂ de 128 de ani în România

Știri 22.09.2017 08:30 Vizualizări2120 Autor: Ziarul National


Povestea unei afaceri care REZISTĂ de 128 de ani în România Sursa: digi24.ro

Progresul şi dezvoltarea se pot obţine şi pe baza tradiţiei. România a ieşit din tranziţie cu multe fabrici devalizate. Însă în acest peisaj au existat câteva excepţii. Acum sunt firme cu tradiţie, dar aduse la standarde moderne. Farmec Cluj are o istorie de peste 100 de ani, dar şi la această venerabilă vârstă este cel mai mare producător de cosmetice din România. Reuşeşte să se bată cu multinaţionalele care au în spate zeci de miliarde de euro.

Ca multe alte firme moştenite din comunism, Farmec a trecut printr-o perioadă dificilă în anii 90. A fost însă salvată de oamenii care lucrau acolo, cei care au devenit antreprenori.

Liviu Turdean este cel mai longeviv director român. A fost director la Farmec din 1968 până în 2009, mai exact 41 de ani.

„Erau numai câteva luni de când am fost numit director în această întreprindere şi am primit aici, la secretariat, un telefon de la o femeie. Mi-a pus o întrebare directă la telefon: Tinere, am auzit că eşti noul director la această întreprindere şi că fabricaţi produse cosmetice bune. Din acest motiv am decis ca invenţia mea de cremă Gerovital H3 să v-o încredinţez vouă”, povestea Liviu Turdean în 2013.

Gerovital, imboldul spre succes

La capătul celălalt al firului era Ana Aslan, cea care în 1956 anunţa remedii împotriva bătrâneţii. Tratamentul pe bază de procaină a adus României comenzi externe uriaşe la acea vreme.

Pentru activitatea laborioasă dusă în domeniul gerontologiei, profesor Ana Aslan a fost distinsă cu meritul ştiinţific clasa I şi cu diploma de onoare a Uniunii Mondiale de Medicină. Fiolele de procaină au primit numele de Gerovital H3, iar pentru a creşte veniturile statului, Institutul de Geriatrie decide să diversifice gama şi să producă din 1968 la Cluj tratamentul şi sub formă de cremă.

„Cremele nu sunt ale ei. Ei nu îi plăcea folosirea Gerovitalului în cosmetică. Alea le-am dat eu drumul, deşi poartă iscălitura doamnei Aslan, pentru că era în interesul Institutului. Patentele au fost ale statului”, povestește acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, fost șef de secție la Institutul Național de Gerontologie.

Aşa a început în urmă cu 50 de ani ascensiunea companiei de cosmetice Farmec din Cluj. Gerovital H3 pe bază de novocaină. Experienţa clinică dobândită prin aplicarea acestui tratament timp de 15 ani a lărgit mult sfera de aplicativitate.

Produsul Gerovital făcut de Farmec a fost un produs făcut în special pentru export înainte de 89, românii mai puţin aveau acces la el.

Vezi continuarea AICI!

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md