Întâlnire Stoltenberg-Lavrov: Șeful NATO, favorabil prezenței Căștilor Albastre în tot estul ucrainean

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat joi în favoarea trimiterii Căștilor Albastre în tot estul ucrainean, nu doar pe linia de contact, transmite AFP.

„Sunt favorabil propunerii de a avea forțe de pace ale ONU în Ucraina”, a spus el jurnaliștilor, la finalul unei întâlniri la New York cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în marja Adunării Generale a ONU.

El a menționat că există două propuneri pe această temă, una a Ucrainei, cealaltă a Rusiei.

„Văd favorabil toate inițiativele, printre care propunerea rusă, de a avea o prezență a ONU în estul Ucrainei. Ceea ce este important este ca ONU să fie prezentă în tot estul ucrainean, și nu doar pe linia de contact”, a subliniat secretarul general al NATO.

Propunerea Rusiei de a trimite o forță a ONU în Ucraina, care face obiectul unui proiect de rezoluție la ONU, vizează doar ca observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să fie însoțiți de Căști Albastre cu armament ușor.

Propunerea ucraineană merge mai departe. Kievul ar dori forțe de menținere a păcii în tot estul ucrainean, în special de-a lungul frontierei sale cu Rusia, pentru a împiedica intrarea pe teritoriul său a armelor sau a unor oameni înarmați.

Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea militară a separatiștilor în acest conflict, soldat cu peste 10.000 de morți din aprilie 2014. Ciocniri se produc cu regularitate în pofida acordurilor de pace de la Minsk, semnate mai întâi în 2014, apoi în 2015, și a numeroaselor armistiții, de încălcarea cărora cele două părți se acuză reciproc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...