Carte

SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 22 septembrie

Greco-catolice
Sf. ep. m. Foca

Romano-catolice
Ss. Maurițiu, ofițer, și îns. m.; Silvan, pustnic

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei, este pomenit în calendarul creștin ortodox român la 22 septembrie.

Sfântului Mucenic Teodosie s-a născut în ținutul Vrancei, în prima jumătate a secolului al XVII-lea. A fost egumen al Mănăstirii Bogdana din ținutul Bacăului, episcop de Rădăuți (hirotonit în 1670), episcop al Romanului (1671). A fost mitropolit al Moldovei timp de un an (în 1674), perioadă în care mitropolitul Dosoftei se afla în Polonia.

În calitate de mitropolit, Sfântul Teodosie a luat atitudine fața de domnitorul Moldovei, Dumitrașcu Vodă (Dumitrașcu Cantacuzino a ocupat tronul Moldovei o scurtă perioadă de timp, de două ori, între 1674-1675 și 1684-1685), care tolera prigoanele turcilor și tătarilor.

După părăsirea scaunului mitropolitan de la Iași, Sfântul Teodosie s-a retras în zona de sud a Moldovei, îngrijindu-se de reconstruirea Schitului Brazi.

În anul 1694, în timpul unei invazii, tătarii au năvălit și asupra Schitului Brazi, chinuindu-l pe mitropolitul Teodosie, căruia i-au cerut să le dea odoarele sfinte și averea mănăstirii. Mitropolitul Teodosie a refuzat, motiv pentru care tătarii i-au tăiat capul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *