Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   CNA production

CNA production

Ieri, principala instituţie din statul R. Moldova abilitată cu prevenirea şi combaterea corupţiei s-a produs în două episoade considerate de protagoniştii acestora excepţionale.

De dimineaţă, CNA a lansat o campanie naţională de informare şi sensibilizare publică despre măsurile de prevenire a corupţiei „Integritatea este libertate”, în cadrul căreia vor fi mediatizate 16 spoturi video care le explică oamenilor urmările negative ale corupţiei. În cele 16 spoturi se produc actori celebri sau simpli cetăţeni care informează publicul despre cât de mare e corupţia infiltrată în societate, mai ales dacă ţii ochii plecaţi şi vorbeşti în şoaptă despre acest fenomen. În alt spot, timp de vreo cinci minute, ni se explică sensurile noţiunii de regim juridic al cadourilor, constituite din cutii de bomboane sau sticle de băuturi selecte.

E însă una dintre numeroasele campanii de informare, iniţiate de CNA, cu sprijinul instituţiilor internaţionale. Cât de receptivă e societatea la aceste campanii, în condiţiile în care instituţia gestionară rămâne una controlată politic, care iniţiază dosare la comandă, acceptând să presteze o justiţie selectivă, rămâne de văzut.

După mediatizarea celor 16 spoturi video, CNA va face o evaluare, va determina impactul mesajelor asupra publicului şi va face publice nişte date, prezentând şi rapoarte complexe, solicitate de obicei de finanţatorii campaniei. Între timp, aceeaşi instituţie va continua să acţioneze în stilul său, executând neclintit comenzile patronilor politici.

Tot ieri, CNA s-a produs şi în altă scenă care a culminat cu secvenţe video de la un flagrant, comunicate de presă, scurgeri de informaţii legate de numele protagonistei „prinsă” în flagrant, fără banii luaţi ca şi „mită”, dar şi în lipsa altor probe ce ar fi permis reţinerea acesteia pentru 72 de ore. Da, e extrem de comod să captezi opinia publică afişând secvenţe din cadrul unor acţiuni axate pe combaterea corupţiei în cele mai sensibile pentru cetăţeni instituţii. Corupţia în educaţie, în medicină, în justiţie doare sau chiar, fiind incurabilă, omoară. Astfel, din când în când, cei de la CNA dezvăluie cazuri de corupţie în instituţii preşcolare, medicale sau printre avocaţi, lăsând neatinse alte domenii, în special cele controlate de un singur personaj. Ieri, bunăoară, după lansarea celor 16 filmuleţe în cadrul campaniei „Integritatea este libertate”, ofiţerii CNA i-au pus cătuşele unei şefe de grădiniţă care ar fi estorcat de la un părinte 1800 de lei. În comunicatul instituţiei se spune clar că „reprezentanţii grădiniţei i-au transmis tatălui copilului două ordine de încasare a numerarului – unul în sumă de 1000 de lei, cu specificarea „taxă de aderare la asociaţia părintească”, iar altul în sumă de 350 de lei , „drept cotizaţie de membru al asociaţiei”. Dacă banii au fost luaţi prin ordine de încasare, pentru o asociaţie de părinţi care activează legal, de ce a fost nevoie ca şefa grădiniţei să fie încătuşată chiar la locul de muncă, printre colegii săi, în văzul copiilor? Ştiţi de ce, în acest caz, cei de la CNA nu au acceptat să investigheze lucrurile în condiţii de libertate a suspectei? Pentru că azi e tare modern să vorbeşti despre cât de corupte sunt angajatele instituţiilor preşcolare. Vorbim despre asta, reţinem în izolator pe 72 de ore nişte suspecte oarecare, calmând astfel spiritele din societatea nemulţumită de condiţiile în care sunt educaţi şi instruiţi copiii acestei societăţi. Vă amintiţi? Au mai fost reţineri, arestări, demisii. Tot de prin grădiniţe. Credeţi să acestea s-au răsfrânt cumva asupra calităţii alimentaţiei din instituţiile preşcolare? Credeţi că s-au îmbunătăţit condiţiile de muncă pentru angajatele acestor instituţii, determinate să aibă grijă, concomitent, de câte 30-35 de copii? Credeţi că statul a găsit fonduri să susţină salariile angajaţilor? Ale educatoarelor, ale dădacelor, ale bucătăreselor, ale asistentelor medicale? Deocamdată, nu, pentru că fondurile de care dispune statul sunt utilizate şi în continuare la mimarea acţiunilor de combatere a corupţiei.