/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Avertismentul lui Podoliak și sancțiuni UE. Cea mai mare bază NATO din Europa, în construcție

Afacerea cu aur dulce pe banii UE. Cum vânzarea de miere îți poate asigura un trai decent în Moldova

22 septembrie 2017, ora 08:10

De la un roi, la sute de familii de albine

Ion a sperat mereu să își deschidă o afacere în satul lui de baștină, ca să muncească acasă, alături de soție și cei trei copii. Și-a îndeplinit visul după ce a participat la un concurs de granturi finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Cu banii obținuți, peste 9.400 de euro, a cumpărat o sută de stupi, o centrifugă de stors mierea și alte utilaje. Și dacă la început avea un singur roi de albine, acum prisaca e de nerecunoscut. Stupii colorați în nuanțe pastelate adăpostesc peste 130 de familii de albine – toată averea zumzăitoare a familiei.

A învățat cum să își administreze afacerea pe parcursul celor 14 luni în care a beneficiat de serviciile unui consultant personal, angajat în cadrul proiectului. Cu ajutorul aceluiași specialist a însușit și regulile de bază ale gestionării afacerii. Ca să dezvolte constant afacerea, învață încontinuu, iar soluțiile le găsește pe Internet. „Studiez mult și, astfel, lumea albinelor devine tot mai clară pentru mine”, spune bărbatul. Totuși, îi sfătuiește pe cei care vor să se ocupe de producerea de miere să facă un stagiu la o prisacă și să „fure” din meserie, chiar dacă asta ar presupune o lună sau două de voluntariat.

Am încercat mai multe afaceri, dar în albinărit m-am regăsit pe deplin. Îmi place mult această meserie și am înțeles deja că își merită pe deplin investițiile de timp și bani”, povestește Ion.

„Pentru noi, afacerea înseamnă să fim acasă, alături de copii”

În toate eforturile soția îi este alături, iar în câteva săptămâni, timp în care a căpătat imunitate la înțepături, aceasta a ajuns șefă la prisacă. Pentru Veronica Rău afacerea înseamnă, în primul rând, posibilitatea de a ține familia la un loc. „Nu mai suntem nevoiți să ne gândim la munca peste hotare. Putem lucra acasă. Vedem cum cresc copiii și asta e cel mai important”.

E drum lung până când mierea ajunge în borcane, astfel încât apicultorii petrec uneori și 14 ore pe zi printre albine. Vara efortul e mai mare, dar lucrul nu se termină nici în perioada rece, când trebuie să aibă grijă să fie rezerve suficiente de hrană sau să nu intre vreo rozătoare în stup.

Tot ce obțin e sută la sută natural. Mierea o scot de câteva ori pe an și o vând preponderent la Chișinău, iar la comercializare îi ajută Nicolae, fratele lui Ion.

Acum lucrează la amenajarea camerei de extragere – o încăpere specială unde mierea este scoasă din faguri și depozitată în vase. Aici muncește Nadejda, prima angajată la prisaca soților Rău.

„Nu avem nevoie să muncim în altă parte”

La un an după ce și-au extins afacerea, au înțeles deja că vânzarea de miere le poate asigura un trai decent. „De când am mărit prisaca nu avem nevoie să muncim în altă parte. Ne descurcăm cu ce câștigăm acasă. E o afacere inteligentă care ne aduce și profit, și împlinire sufletească”, spune antreprenorul.

Și pentru că lucrurile merg strună, se gândesc să își lărgească business-ul, să mai angajeze oameni sau să practice pastoralul. Asta ar însemna să transporte stupii de la un cules la altul în zone unde sunt plante în floare. Un alt vis e să își deschidă un atelier de tâmplărie pe lângă casă. Astfel, iarna, când e mai puțin de lucru la prisacă, ar putea meșteri stupi pentru gospodăria lor și pentru vânzare.

Cei doi soți sunt siguri că afacerea lor e cu bătaie lungă, deoarece consumul de miere crește constant, mai ales la oraș. Iar ca să estimeze cât de bogat va fi anul, nu au nevoie să aștepte până în toamnă, ci doar până la prima extragere de miere, când aurul dulce e pus în borcane și transportat la piață sau magazin.

Ion Rău este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Unul din avantajele proiectului este, potrivit bărbatului, faptul că a avut ocazia să cunoască mai mulți tineri antreprenori cu afaceri similare, inclusiv în stânga Nistrului.

„M-a impresionat experiența Nataliei Porhun, care are o afacere cu miere în stânga Nistrului. Ea are și o rasă de albine care este mai rar întâlnită. Cu timpul, aș vrea să cumpăr câteva familii de la ea, ca să le aduc la Ștefan Vodă”, spune Ion Rău.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, ai societății civile și autorităților locale în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram