Liderul PL, Mihai Ghimpu, a invocat ofensa adusă unioniştilor de către Igor Dodon. Şeful statului, care a promis după ce a fost ales că va fi „preşedintele tuturor”, i-a numit „lepădături” pe cei care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România. Pentru suspendarea preşedintelui sunt necesare 67 de voturi (din totalul de 101). Democraţii, care controlează majoritatea parlamentară, au şi ei motive să-l suspende pe Igor Dodon, după ce acesta a respins, în mod repetat candidatura propusă de Guvern pentru funcţia de ministru al Apărării.

Potrivit Constituţiei şi conform unei interpretări din ianuarie 2017 a Curţii Constituţionale, şeful statului poate respinge o singură dată un candidat propus de Guvern pentru funcţia de ministru.

Război politic sau stratagemă?

Democraţii guvernanţi nu se grăbesc, însă, cu suspendarea şefului statului. Guvernul a cerut din nou Curţii Constituţionale să spună clar ce urmează să se întâmple după refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire a noului ministru al Apărării.

Şeful Legislativului, Andrian Candu, vorbeşte de un blocaj instituţional, iar experţii în drept constituţional susţin că preşedintele a încălcat Legea Supremă şi trebuie nu doar suspendat, ci şi urmărit penal pentru încălcarea Constituţiei.

Joi, la şedinţa specială a Parlamentului, liderul PL, Mihai Ghimpu, a împărţit deputaţilor iniţiativa sa de suspendare a lui Igor Dodon. Socialiştii au apreciat iniţiativa liberalului ca fiind „ridicolă”. Nu se ştie deocamdată dacă democraţii, comuniştii şi liberal-democraţii vor susţine anume iniţiativa liberalilor. Cert este că nici comuniştii, nici liberal-democraţii nu susţin acţiunile preşedintelui Dodon, liderii acestor partide acuzându-l pe preşedinte că ar promova interese străine. Prin urmare, suspendarea sau nesuspendarea lui Dodon rămâne la discreţia democraţilor lui Vladimir Plahotniuc, iar analiştii politici cred că între Dodon şi Plahotniuc ar exista anumite înţelegeri şi că războiul dintre ei este unul mimat. Dacă ar fi suspendat preşedintele, în termen de 30 de zile ar urma să aibă loc un referendum în cadrul căruia cetăţenii să se pronunţe asupra demiterii sau păstrării în funcţie a şefului statului.

Igor Dodon se crede iubit de popor

Igor Dodon se acoperă cu „sprijinul popular” pe care crede că îl are. El a ameninţat în repetate rânduri că dacă va fi suspendat, îşi va scoate susţinătorii în stradă: „Fiţi de-a gata! Când o să vă spun, să fiţi toţi la Chişinău!”, se adresa recent Igor Dodon susţinătorilor săi. Socialiştii, care îi acordă sprijin la nivel parlamentar, au anunţat pentru duminică, 24 septembrie, proteste în mai multe oraşe din ţară. Autorităţile separatiste de la Tiraspol au adresat un apel locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului în care le cer să evite deplasările la Chişinău în acest week-end „din cauza protestelor de stradă care ar putea degenera în dezordini în masă”.

Plahotniuc, denunţat oficial pentru uzurparea puterii

Tot astăzi, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a depus la Procuratura Generală un denunţ penal împotriva liderului PDM, Vladimir Plahotniuc. Acesta este acuzat de uzurparea puterii în stat. Potrivit PAS, Plahotniuc conduce puterea executivă, prin faptul că cele mai importante decizii le ia anume el, nu instituţiile de stat. „Guvernul nu face altceva decât să se întrunească formal în şedinţă şi să adopte ceea ce dictează Plahotniuc”, a menţionat Maia Sandu în faţa Procuraturii.