Un fotbalist face dezvăluiri inedite despre viața în Coreea de Nord: Rachetele zboară pe la geamuri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fotbalistul australian Erik Paartalu, care evoluează pentru indienii de la Bengaluru FC, a dezvăluit că a văzut cu ochii săi una dintre rachetele lansate de armata nord-coreeană. Aflat în capitala Republicii Populare Democrate, Phenian, alături de colegii săi, pentru meciul din Cupa AFC, cu echipa locală 25 Aprilie, Paartalu a observat cum racheta a zburat peste camera sa de hotel.

”În ultima zi a vizitei noastre, o rachetă a zburat peste camera noastră de hotel. Nu poți să te pregătești exact pentru o astfel de situație”, a spus jucătorul de origine estoniană, care, înainte să ajungă în Coreea de Nord, se ținea de glume:

”Zburăm în Coreea de Nord în această seară pentru meciul nostru de miercuri. Sper să beau o bere cu Kim când voi fi acolo”, a postat acesta pe Twitter, pe 10 septembrie.

Mijlocașul de 31 de ani a mai dezvăluit că, în Coreea de Nord, el și colegii au rămas fără bagaje pentru o scurtă perioadă.

”Nu aveam ghete, echipament pentru antrenament sau mingi pentru primul antrenament. Ne-am cumpărat ghete ieftine, de slabă calitate, cu mărimi nepotrivite. Nu te așteptai la asta într-un mediu profesionist. Când ne-am întors la hotel, toate lucrurile au apărut dintr-o dată”, a declarat Paartalu.

”Guvernul Australiei a lansat un avertisment solicitându-le cetățenilor să nu călătorească în Coreea de Nord, nu există consulat sau ambasadă acolo și exista pericolul unui război nucleară”, a spus Paartalu.

”Odată ce am ajuns acolo, am deschis ochii. Tot ceea ce vezi sau auzi la știri este diferit față de ceea ce vezi inițial acolo. A fost puțin nerealist, am aterizat într-un aeroport aproape gol. Era un aeroport internațional, dar a aterizat un singur avion. A existat confuzie cu bagajele și am petrecut două ore acolo. În acest timp, toate magazinele erau închise, luminile stinse. Eram singuri în interiorul unui aeroport.

A fost amuzant că avem un grup de Whatsapp, unde am postat meme-uri despre Coreea de Nord și în care ne-am distrat pe seama lui Kim Jong-Un. Ni s-a spus, după ce am plecat, să ștergem toate mesajele. Speram să nu aibă nimeni de acolo Twitter, pentru că am glumit pe seama unei întâlniri cu Kim la o bere.

Am ajuns la hotel când apunea soarele. Ne-am mirat că luminile de pe străzi nu erau aprinse. Cineva ne-a spus că au fost stinse pentru ca nimeni să nu observe Phenianul prin satelit”, a mai dezvăluit Paartalu despre experiența nord-coreeană.

Meciul dintre Begaluru și 25 Aprilie s-a disputat pe un stadion cu 125.000 de locuri, dar pe care au fost prezenți foarte puțin spectatori. Partida s-a încheiat cu scorul de 0-0, iar indienii s-au calificat în finala barajului inter-zonal din Cupa AFC, după ce au câștigat turul cu 3-0.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...