''Obiectivul este de a stabili un control administrativ strict pe perioada examinării solicitării de azil'', care durează aproximativ trei luni, a precizat guvernul într-un comunicat.

În practică, solicitanţii de azil din cele trei centre de primire de la Sofia nu vor mai avea dreptul să părăsească capitala bulgară.

Cel mai sărac membru al UE, Bulgaria este considerată ţară de tranzit pentru migranţii care sosesc prin Turcia şi care doresc să ajungă în vestul Europei. Numărul celor care au ajuns în Bulgaria a scăzut semnificativ odată cu închiderea anul trecut a rutei Balcanilor şi ca urmare a ridicării unui gard din sârmă ghimpată la graniţa bulgaro-turcă.

Circa 1.268 de solicitanţi de azil se află în prezent în centrele de primire din Bulgaria, care sunt ocupate doar la un sfert din capacitatea lor. În primele şapte luni ale anului, 1.930 de migranţi au fost arestaţi în timp ce încercau să părăsească ţara, în principal pe la graniţa cu Serbia.

Miercuri, premierul conservator Boiko Borissov a cerut ''închiderea tuturor graniţelor UE'' şi ''permiterea intrării doar pe la punctele de frontieră legale''.

''Îi vom apăra pe cei care fug de război, de moarte, însă migranţii economici sunt un alt subiect'', a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la Sofia alături de omologul său polonez Beata Szydlo.

Noile măsuri adoptate de Sofia aduc Bulgaria mai aproape de politica controversată a Ungariei, unde solicitanţii de azil sunt izolaţi în centre amenajate chiar la graniţa cu Serbia.