Vladimir Socor: Retragerea trupelor rusești din Transnistria e manevra lui Plahotniuc, care va avea valoare zero chiar şi după discuțiile de la ONU

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cererea de a pune în discuţie la Adunarea Generală ONU subiectul privind retragerea trupelor ruseşti din Transnistria este un jos al oligarhului Vladimir Plahotniuc, cu scopul de a se profila el, drept un adept al independenței și al orientării pro-occidentale împotriva președintelui Igor Dodon, care amenință această orientare. Discuțiile pe marginea evacuării trupelor rusești din Transnistria la Adunarea Generală ONU au fost amânate pentru luna octombrie. Chiar dacă subiectul va fi supus dezbaterilor, valoarea practică a rezoluției va zi zero, spune analistul occidental Vladimir Socor.

„Încă nu știm dacă Adunarea Generală va include această chestiune pe ordinea de zi a sesiunii. Dacă va include această chestiune pe ordinea de zi, valoarea practică va fi zero. Am asistat în anii precedenți la proiecte de rezoluție în Adunarea Generală a Națiunilor Unite privind retragerea trupelor rusești din Georgia și din Republica Moldova, proiecte propuse Adunării Generale de către gruparea celor patru țări numite GUAM: Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova. Aceste patru țări împreună au propus în decursul anilor mai multe rezoluții în sensul pe care l-am amintit: retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Georgiei și al Republicii Moldova. Rezultatele, bineînțeles, au fost egale cu zero”, apreciază Socor într-un interviu pentru Europa Liberă.

Acesta declară că „Plahotniuc înscenează acest conflict geopolitic în politica internă a Republicii Moldova cu scopul de a se profila el, domnul Plahotniuc, drept un adept al independenței și al orientării pro-occidentale împotriva domnului Dodon, care amenință această orientare. Dar domnul Dodon a fost adus la putere anume de către domnul Plahotniuc anul trecut. Domnul Plahotniuc a înlesnit, a determinat, practic, alegerea deputatului pro-rus Igor Dodon în postul de președinte”.

În opinia lui Socor, asistăm acum la o manevră a lui Plahotniuc. „Dânsul ne-a obișnuit, de când a ajuns la putere, cu manevre surprinzătoare pe termen scurt. Aceasta este încă una din seria acestor manevre. Dacă domnul Plahotniuc este serios în privința atitudinii sale față de Rusia, atunci el ar trebui să înceapă prin a revoca legea electorală”.

„Dacă domnul Plahotniuc este serios în privința atitudinii sale față de Rusia, atunci el ar trebui să înceapă prin a revoca legea electorală, legislația electorală, inițiată de către partidul domnului Plahotniuc, promovată intens de către televiziunile domnului Plahotniuc, aprobată de majoritatea parlamentară controlată de Plahotniuc. Această legislație electorală practic garantează victoria forțelor pro-ruse în alegerile parlamentare de anul viitor”, mai spune analistul.

La data de 21 iulie 2017, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, care solicită, între altele, Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova să promoveze adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării, conform unui comunicat remis de MAEIE.

În virtutea acestor prevederi, prin intermediul unei scrisori adresate Secretarului General al ONU, Guvernul Republicii Moldova a inițiat procedura de înscriere în agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui punct întitulat „Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Conform oficialilor, inițiativa Republicii Moldova nu pune în discuție și nu urmărește retragerea militarilor ruși care fac parte din forța trilaterală de menținere a păcii care operează în zona de securitate din regiunea transnistreană. „Toate informațiile în acest sens vehiculate recent în mass-media, în particular din Federația Rusă, distorsionează atât esența inițiativei Republicii Moldova la ONU, cât și a stipulărilor textuale ale documentelor transmise Secretarului General al ONU”, se arată în reacția MAEIE.

Discuțiile pe marginea evacuării trupelor rusești din Transnistria la Adunarea Generală ONU au fost amânate pentru luna octombrie, a anunțat anterior purtătorul de cuvânt al Adunării Generale, Brenden Varma.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...