/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Dezamăgite de adaosul la salariu. Bucătăresele și dădacele continuă să se concedieze

missing
21 septembrie 2017, ora 17:24

Criză de personal la Grădinița nr. 40 din capitală. De aici au plecat patru educatoare și o bucătăreasă.

Am avut surpriza neplăcută în luna iulie, chiar pe 31 să vină patru educatori să scrie cerere de eliberare din funcție, motivând că nu se pot întreține cu salariul care este”, ne spune directoarea grădiniței, Maria Cristofor.

Directoarea mai spune că a convins cadrele didactice să lucreze pe un salariu jumătate. Aceasta înseamnă că trebuie să îndeplinească și alte funcții, cum ar fi: să spele vasele, să șteargă mesele. Lucia activează de șase ani în această grădiniță. Educatoarea spune că lucrul pe care îl face este obositor, mai ales că acum lucrează 12 ore pe zi, fără schimb. Iar, salariul de 2.900 de lei nu-i ajunge nici pentru strictul necesar.

E foarte obositor, de la 7-7, cerințele sunt foarte mari. De exemplu, dacă stai în chirie, nu-ți ajunge. Ca să plătești chirie, servicii comunale, am și copil”, mărturisește educatoarea Lucia Manolache-Negru.

Am lucrat în luna august fără ajutor de educator, adică aproape trei și mi s-a achitat 140 de lei pentru lucrul care l-am făcut. Am dori tare de la stat un salariu decent pentru ajutor de educator, educator”, spune o altă educatoare, Angela Purice-Timotin.

Cât de cât, să ajungă salariul. Măcar să acoperim coșul minim de existență. Undeva la 5 mii de lei”, explică și Aurica Prodan, educatoare.

Pe Ala Matcovschi am găsit-o la bucătărie în timp ce pregătea prânzul pentru copii. Bucătăreasa spune că până acum lucra în schimburi, dar, după ce s-a concediat colega sa, trebuie să muncească dublu. Îi este greu să asigure cu hrană cei 300 de copii care frecventează grădinița. După majorarea salariului cu 50%, primește 1600 de lei – o sumă infimă.

Era mai ușor, că noi în două lucram. E obositor și e lucru foarte greu, vin dimineața, până seara. Foarte puțin e 50 de procente. Și salariul pe care noi l-am avut de 1100 lei”, mărturisește bucătăreasa. Ala Matcovschi.

Directoarea speră, totuși, că va reuși să identifice personal pentru locurile rămase vacante.

Am scris anunțuri. Am dat ofertele la Direcția Generală de învățământ. Anul acesta dorință nu este, nu vine nimeni să se angajeze”, explică directoarea grădiniței nr. 40, Maria Cristofor.

Cei de la Direcția Generală de Educației, Tineret și Sport spun că șefii instituțiilor sunt cei care trebuie să-și facă griji în privința personalului, dar ne-au asigurat că și ei caută soluții.

Încercăm să ne adresăm către instituțiile de învățământ superior care au absolvenți ai instituțiilor pedagogice. Avem deja o colaborare cu colegiul pedagogic, unde încercăm să direcționăm în grădinițe elevi de acolo, să fie angajați part-time, adică în regim parțial de muncă”, a declarat directorul interimat DGETS, Alexandru Fleaș.

În total, grădinițele din capitală au nevoie de cel puțin 409 ajutori de educatori și dădace, 104 bucătari, 46 de bucătari auxiliari și 17 asistente medicale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram