Termenul-limită de trecere la televiziunea digitală … din nou amânat?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) propune amânarea termenului de încheiere a tranziției la televiziunea digitală terestră în Moldova de la data de 31 decembrie 2017 până la 1 martie 2020. Un proiect de lege în acest sens, elaborat de MEI, se află la etapa de consultări publice. Motivele declarate ale amânării ar fi lipsa de resurse financiare a radiodifuzorilor regionali și faptul că Guvernul nu a identificat până în prezent bani la buget pentru a asigura cu set-top-box-uri familiile vulnerabile. Motivele nedeclarate, susțin unii interlocutori ai noștri, ar putea fi apropiatele alegeri parlamentare, desfășurate după sistemul mixt, unde candidații în deputați vor avea nevoie de posturile TV locale pentru a-și promova programele electorale în circumscripții.

MEI enumeră motivele amânării termenului de trecere la semnalul digital

Potrivit Notei informative a proiectului de lege elaborat de MEI, mai mulți radiodifuzori regionali nu dispun de bani pentru a crea multiplexe regionale și pentru a achita dreptul de a utiliza frecvențele digitale. Unii radiodifuzori, chiar dacă dispun de licență de emisie în sistem digital, au solicitat extinderea termenului de difuzare până pe 30 noiembrie 2017, în speranța că până atunci vor găsi bani cu care să achite taxa lunară de 5600 de euro, stabilită în Multiplexul A, conform media-azi.md.
„Astfel, persistă riscul că aceștia, după sistarea la 31 decembrie 2017 a televiziunii analogice terestre, vor fi nevoiți să se limiteze la emisia prin rețelele TV cablu, lipsind întregul auditoriu de programele TV, recepționate anterior în format analog. Ca rezultat, va fi diminuat pluralismul și diversitatea audiovizualului autohton, populația fiind lipsită astfel de mai multe surse de informație”, susține MEI.

Un alt argument adus de autorii proiectului de lege constă în faptul că până în prezent Guvernul nu a identificat bani în bugetul de stat pentru anul 2017 în vederea asigurării familiilor defavorizate cu dispozitive speciale de convertire a semnalului digital pentru televizoarele de generație veche, care nu pot recepționa un astfel de semnal.

Radiodifuzorii regionali salută amânarea

Ludmila Topal, directoarea executivă a postului TV Canal Regional, ne-a informat că postul a obținut deja licența de emisie în format digital, dar că se numără printre radiodifuzorii care au solicitat prelungirea termenului de începere a emisiei, din cauza lipsei de bani. „Dacă am semna acest contract cu Radiocomunicații ar însemna să ne semnăm propria sentință”, ne-a spus Ludmila Topal. Potrivit ei, postul nu are garanția că va fi în stare să achite taxa de 5600 de euro, întrucât nu dispune de venituri sigure. De aceea, amânarea tranziției la televiziunea digitală îi va permite să acumuleze aceste fonduri pe viitor. De aceeași părere este și directorul Media TV Cimișlia Andrei Bargan, care consideră că televiziunile regionale au nevoie de un răgaz.

Ambii administratori media nu exclud însă că intenția de a amâna trecerea la sistemul digital ar putea să fie legată de următoarele alegeri parlamentare, preconizate pentru anul 2018. După cum se știe, alegerile se vor desfășura în baza așa-numitului sistem electoral mixt, iar 51 de deputați vor fi aleși pe circumscripții. Aceștia vor avea nevoie de televiziuni locale, pentru a-și face publice programele electorale.

Experții media semnalează lipsa unei strategii naționale

Membrul Asociației Presei Electronice (APEL), Alexandru Dorogan, și-a arătat nedumerirea că până nu demult autoritățile declarau că nu mai pot amâna tranziția la sistemul digital, iar acum anunță că o astfel de posibilitate există, „și încă pe un termen de doi ani, în condițiile în care țările vecine au finalizat acest proces sau se află pe ultima sută de metri”. Expertul nu exclude că inițiativa MEI ar putea fi elaborată în interese politice în ajunul anului electoral. „Ei își dau seama și sunt conștienți că în urma implementării televiziunii digitale vor dispărea studiourile locale și atunci în interese politice, pe moment mai prelungim, mai întindem, mai lăsăm să existe televiziunea analogică și să obținem un rezultat în alegeri”, a comentat Alexandru Dorogan.

Potrivit expertului, trecerea la semnalul digital ar fi trebuit gândită în așa fel, încât să nu amenințe dispariția televiziunilor locale, iar faptul că autoritățile au amânat din nou termenul de trecere la televiziunea digitală vorbește despre lipsa unei strategii clare a statului în domeniului audiovizualului. „Dacă ne-am propus să trecem la sistemul digital, trebuia să ne gândim la toate problemele care vor apărea. Dacă ai o asemenea strategie – poți merge înainte; dacă nu ai – se întâmplă ca în cazul de față”, a constatat Alexandru Dorogan pentru Media Azi.

Reprezentantul CCA susține respectarea termenului actual

Șeful Direcției Control și Digitalizare din cadrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Victor Pulbere, susține că Republica Moldova ar putea să fie presată să sisteze eterul analogic în cazul în care emiterea în acest format va perturba activitatea sistemelor de radiodifuziune din țările vecine.

„În cazul în care continuarea acestei activități în regim analogic va perturba stațiile digitale din Ucraina și România, vom stopa aceasta emisie, vrem noi sau nu vrem acest lucru. Pentru că nimeni nu va permite perturbarea activității vecinilor”, ne-a explicat Pulbere.

Șeful Direcției Control și Digitalizare CCA este de părerea că termenul actual de încheiere a tranziției la sistemul digital – 31 decembrie 2017 – ar trebui să fie respectat. „O să fie greu la început. Mai ales că la noi nu s-a îndeplinit partea ceea privind asigurarea populației cu set-top-boxuri. Totuși, foarte mulți deja au televizoare cu recepționarea semnalului digital, iar numărul posturilor în multiplexul digital e limitat”, ne-a spus Pulbere.

Reamintim, că Acordul regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră, semnat de Republica Moldova în cadrul Conferinței de la Geneva din 2006, a fost ratificat de Parlament în martie 2008. Atunci, țara noastră și-a asumat această responsabilitate alături de alte 103 state. Inițial, trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală trebuia să fie încheiată la 17 iunie 2015. Ulterior, acest termen a fost extins până la 31 decembrie 2017.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...