A primit răspuns de la PG! Maia Sandu: Igor Dodon a fost salvat de prietenul său Vladimir Plahotniuc

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu a anunţat astăzi că a primit răspuns de la Procuratura Generală privind denunțul penal depus de formaţiunea sa împotriva acțiunilor lui Igor Dodon.

PAS a solicitat tragerea lui Igor Dodon la răspundere penală pentru comiterea infracțiunii de trădare de Patrie și a infracțiunii de ațâţare a vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase.

Procuratura îi sare în apărare cetăţeanului Igor Dodon şi nu găseşte nimic incriminatoriu în activitatea acestuia. Este foarte grav că procuratura legitimează astfel acțiunile anti-populare și anti-naționale ale lui Dodon. PG consideră că toate acțiunile de înaltă trădare invocate sunt doar … opinii“, a relatat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Asfel, Procuratura Generală a menţionat în răspunsul său că faptele enunţate de PAS în petiţie relevă exprimarea de idei, opinii redate de preşedintele Dodon în executarea mandatului constituţional.Totodată, potrivit art.81 din Constituţie şeful statului se bucură de imunitate şi nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile exprimate.

Procuratura Generală face referinţă la jurisprundenţa CEDO, care acordă o importanţă specială pluralismului, toleranţei şi viziunilor largi.

În această ordine de idei, nu pot fi examinate sub aspect penal nici declaraţiile publice făcute de preşedintele ţării atât timp cât nu afectează în niciun fel libertatea de exprimare, la fel cum nu pot fi cercetate nici intenţiile acestuia de a efectua acţiuni în exercitarea mandatului”, se arată în răspunsul PG.

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus, pe29 august, un denunț penal împotriva acțiunilor lui Igor Dodon, pe numele Procurorului General. “Contrar prevederilor Constituției țării și a jurământului asumat la învestire, cetățeanul Igor Dodon acționează contrar intereselor Republicii Moldova, promovând deschis interesele altui stat – Federația Rusă”, se arăta în declaraţia formaţiunii.

Astfel, formaţiunea a arătat la participarea lui Igor Dodon la „sărbătorirea zilei constituirii Găgăuziei”, felicitarea liderului autoproclamatei „republici moldovenești nistrene” Vadim Krasnoselskii cu „o victorie convingătoare”, intenția de a decora „militarii transnistreni şi pacificatorii ruşi”, dorința de participare la evenimentele legate de 25 de ani de la prezența „trupelor de pace la Nistru” .

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.