18:51:00 19.04.2024
Stiri

FOTO // Întâlniri de nivel înalt ale premierului Pavel Filip la New York: UE anunță că va continua să sprijine R. Moldova

Politică 21.09.2017 14:30 Vizualizări1579 Autor: Ziarul National
FOTO // Întâlniri de nivel înalt ale premierului Pavel Filip la New York: UE anunță că va continua să sprijine R. Moldova


Premierul Pavel Filip, care participă în aceste zile la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU, la New York, a avut în SUA mai multe întrevederi cu șefi de state și oficiali ai Uniunii Europene.

Pe lângă întâlnirea avută cu președintele României Klaus Iohannis, premierul Filip a discutat, în marja evenimentului ONU, cu comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.

Guvernul de la Chișinău anunță că cei doi oficiali au discutat despre gradul de implementare a Acordului de Asociere R. Moldova - UE și acțiunile prioritare care urmează a fi întreprinse de Chișinău, un instrument important fiind Agenda de Asociere agreată de Republica Moldova şi UE, care include acţiunile pe care le vor întreprinde instituţiile în perioada 2017-2019 pentru realizarea Acordului de Asociere.

Referindu-se la asistența macrofinanciară din partea UE, Pavel Filip a dat asigurări că toate condiționalitățile pentru alocarea acesteia vor fi îndeplinite, astfel încât aceasta să poată fi alocată Republicii Moldova conform calendarului convenit.

Comisarul Johannes Hanh a spus că Uniunea Europeană va continua să sprijine autoritățile de la Chișinău în promovarea politicilor orientate spre beneficiul cetățenilor.

Interlocutorii au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind pregătirile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic, care urmează să fie organizat în luna noiembrie curent la Bruxelles. Premierul Pavel Filip a reiterat importanța acestei platforme pentru țara noastră, menționând că succesul Parteneriatului Estic va fi un succes al statelor membre și al Uniunii Europene, cităm din același comunicat de presă.

Toto la New York, Pavel Filip s-a întâlnit și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. În cadrul dialogului, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat susținerea din partea lui Donald Tusk și a UE în ansamblu în ce privește includerea pe agenda sesiunii ONU a chestiunii cu privire la retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Președintele Consiliului European a spus că susține eforturile de integrare europeană ale Republicii Moldova și încurajează autoritățile să continue implementarea reformelor în beneficiul cetățenilor.

La întâlnirea cu omologul său georgian, Giorgi Kvirikashvili, șeful Executivului de la Chișinău a remarcat legăturile strânse dintre cele două state, pronunțându-se pentru continuarea schimbului de experienţă și expertiză în domenii cheie și aprofundarea cooperării în cadrul Parteneriatului Estic. Totodată, Pavel Filip a accentuat buna colaborare dintre Republica Moldova și Georgia pe segmentul integrării europene, accentuând că preluarea reciprocă a bunelor practici pe segmentul afacerilor interne, al justiţiei și al apărării va contribui la implementarea agendelor europene ale celor două țări.

Premierul georgian a confirmat disponibilitatea țării sale de a susține Republica Moldova în vederea includerii subiectului cu privire la retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova pe agenda sesiunii Adunării Generale ONU. De asemenea, Premierii Filip şi Kvirikashvili au subliniat necesitatea consolidării eforturilor în vederea valorificării potenţialului comercial-economic între Republica Moldova şi Georgia. Oficialii s-au arătat deschiși și pentru realizarea proiectelor comune de investiţii, crearea întreprinderilor mixte, precum și pentru cooperarea în domeniul diversificării surselor energetice.

Prim-ministrul R. Moldova s-a întreținut, la New York și cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Șeful Executivului i-a mulțumit lui Erdoğan pentru asistența oferită R. Moldova în sectoare prioritare, precum cel al sănătății, al mediului și al învăţământului, prin intermediul proiectelor implementate în Republica Moldova de către Agenţia Turcă pentru Cooperare şi Coordonare.



În mod special, premierul a remarcat realizarea proiectelor care contribuie la modernizarea infrastructurii şi la creşterea bunăstării populaţiei din UTA Găgăuzia, precizând că această regiune reprezintă o „punte de legătură şi de prietenie” între Moldova și Turcia.

În marja lucrărilor celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, premierul Pavel Filip s-a întâlnit și cu președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska.

Oficialii au discutat despre parteneriatul bilateral și oportunitățile de aprofundare a acestuia. Prim-ministrul a mulțumit autorităților de la Bratislava pentru asistența financiară și tehnică acordată țării noastre. Pe parcursul ultimilor cinci ani, prin intermediul Fondului de Asistență pentru Dezvoltare, Slovacia a alocat Republicii Moldova peste 2,5 milioane de Euro, țara noastră fiind inclusă în lista primelor 3 țări care beneficiază de asistență din partea Slovaciei.

„Apreciem înalt cooperarea Republicii Moldova cu Slovacia şi mizăm în continuare pe sprijinul partenerilor slovaci în implementarea agendei de reforme conform Acordului de Asociere RM-UE. Dorim să promovăm în continuare un dialog politic intens”, a declarat Pavel Filip în cadrul dialogului.

Președintele Slovaciei a remarcat că țara noastră va beneficia și în continuare de suport din partea autorităților slovace pentru implementarea reformelor de modernizare a țării și continuare a vectorului european.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md