S&P a retrogradat ratingul suveran al Chinei la „A plus”, perspectiva atribuită fiind stabilă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul suveran al Chinei, de la de la „AA minus” la „A plus”, şi a îmbunătăţit perspectiva atribuită, de la negativă la stabilă, potrivit Agerpres.

„Retrogradarea reflectă estimarea noastră conform căreia o perioada prelungită de creştere semnificativă a creditării a sporit riscurile financiare şi economice cu care se confruntă China. Deşi acest avans al creditării a contribuit la o creştere solidă a PIB-ului şi la preţuri mai ridicate ale activelor, credem că a diminuat şi stabilitatea financiară, într-o oarecare măsură”, se arată într-un comunicat S&P.

Este a doua revizuire în scădere a calificativului Chinei de către o mare agenţia de evaluare financiară, reprezentând un declin al încrederii internaţionale în capacitatea autorităţilor de la Beijing de a realiza un echilibru între menţinerea ritmului de creştere şi curăţarea sectorului său financiar.

„Retrogradarea va avea un impact relativ ridicat asupra întreprinderilor chineze deoarece calificativele corporaţiilor nu pot fi mai ridicate decât ratingul suveran”, a avertizat economistul Xia Le, de la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, în Hong Kong. „Finanţarea companiilor va fi afectată”, a adăugat Xia Le.

În mai, Moody’s Investors Service a coborât cu o treaptă ratingul de ţară al Chinei, de la „Aa 3” până la „A1”, cu perspectivă stabilă, şi l-a adus la acelaşi nivel cu cel atribuit de Fitch Ratings („A plus” cu perspectivă stabilă).

Moody’s a retrogradat ratingul de ţară al Chinei, prima acţiune de acest fel adoptată de Moody’s în cazul Chinei în aproape trei decenii, pe fondul estimărilor că soliditatea financiară a gigantului asiatic se va deteriora în următorii ani pe măsură ce datoria creşte şi economia încetineşte. Fitch a confirmat ratingul „A plus” atribuit Chinei citând evoluţiile macroeconomice solide chiar dacă a atras atenţia asupra creşterii dezechilibrelor şi vulnerabilităţilor.

Stimulentele guvernamentale au constituit principalul motor al creşterii economice a Chinei în ultimii ani. Însă creşterea economică solidă a fost însoţită de o creştere a creditului care a dus la acumularea unor datorii foarte mari, care se ridică la aproape 300% din Produsul Intern Brut.

Conforma analiştilor, economia chineză ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 6,6% anul acesta, depăşind ţinta Guvernului, de aproximativ 6,5%.

Recent, China a anunţat o serie de măsuri de întărire a controalelor referitoare la ieşirea banilor din ţară, inclusiv o supervizare mai strânsă a investiţiilor externe, a transferurilor masive de bani peste hotare şi a achiziţiilor individuale de valută.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...