Întreaga regiune este scena unor tensiuni după ce atacuri ale rebeliunii musulmane în nordul zonei au declanşat o campanie de represalii din partea armatei birmaneze, campanie calificată de ONU drept "epurare etnică".

Mai mult de 420.000 de musulmani rohingya s-au refugiat în Bangladesh începând cu 25 august, pentru a fugi din calea violenţelor.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al liderei birmaneze Aung San Suu Kyi, publicat în noaptea de miercuri spre joi, o mulţime de 300 de persoane s-a adunat la Sittwe, oraş majoritar budist, în jurul navei, şi a aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov.

Mulţimea a forţat "Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să descarce ajutorul de pe navă şi a împiedicat-o apoi să plece", precizează comunicatul.

Nava, ce conţinea haine, apă şi plase contra ţânţarilor, urma să ajungă la Maungdaw, district din nord, epicentrul revoltelor.

A fost nevoie de mai multe ore pentru ca poliţia să restabilească ordinea, iar opt persoane au fost arestate.

Pentru echipele organizaţiilor umanitare, situaţia este foarte tensionată în această regiune extrem de săracă, după ce guvernul birmanez, condus de facto de fosta disidentă Aung San Suu Kyi, le-a contestat, afirmând că ajutoare au fost descoperite în tabere ale rebelilor.

De atunci, cea mai mare parte a operaţiunilor umanitare din zonă au fost suspendate. Accesul la populaţiile de refugiaţi, care sunt în continuare pe drumuri sau ascunşi în munţi şi păduri, este imposibil pentru moment.

Marţi, anchetatori ai ONU asupra situaţiei privind drepturile omului în Myanmar au cerut "acces complet şi neîngrădit" în această ţară, subliniind că o gravă criză umanitară este în curs.