Eurodeputat: Din cauza sistemului mixt niciun ban din asistența financiară pentru Moldova încă nu a ajuns la Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conservatorul lituanian Petras Auštrevičius este unul din europarlamentarii care au obținut ca ajutorul macrofinanciar promis de Uniunea Europeană guvernului moldovean să fie condiționat de respectarea democrației în timpul recentei schimbări a sistemului electoral.

El a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că din cauza votării modificărilor la codul electoral niciun ban din asistența financiară nu a ajuns la Chișinău.

„În ciuda semnalelor noastre de avertizare, în ciuda numeroaselor întâlniri în cadrul cărora am explicat conducerii de la Chișinău situația, parlamentul moldovean a aprobat, iar președintele a semnat schimbarea legii electorale. Este o schimbare radicală a legii electorale, a fost făcută într-o manieră hectică, fără o reală dezbatere publică, fără susținere din partea întregului spectru politic și fără să se țină cont de părerea opoziției. Vocea opoziției nu poate fi ignorată în astfel de dezbateri”, a declarat Austrevicius.

Eurodeputatul a mai spus că, în prezent, Comisia Europeană este în proces de analiză a situației, nu doar legea care a fost aprobată de parlament, dar autoritățile moldovene vor trebui să adope legislatie secundară şi va trebui analizat și acest aspect.

„Toate aceastea vor lua timp, şi abia după această analiză se va lua o decizie cu privire la asistența macrofinanciară. Niciun ban nu a ajuns până acum la Chișinău. Regret acest lucru, dar deși Moldova are nevoie de asistență macrofinanciară, trebuie să spun că criteriile politice, statul de drept și principiile democratice nu pot fi sacrificate pentru bani sau pentru aranjamente financiare”, a conchis Austrevicius.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...