Candu „nu înţelege” ce este uzurparea puterii în stat, de care este acuzat el de preşedintele Dodon şi Plahotniuc – de PAS

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, tot el vicepreşedinte al Paritdului Democrat din Moldova, se face a nu înţelege ce înseamnă uzurparea puterii în stat, după ce preşedintele Igor Dodon s-a arătat gata să depună plângere penală împotriva sa pentru declaraţiile care ar depăşi, în opinia Preşedinţiei, atribuţiile funcţionale ale preşedintelui de Parlament, iar Partidul Acţiune şi Solidaritate a anunţat că va depune astăzi un denunţ împotriva liderului PD, Vlad Plahotniuc, la fel pentru uzurparea puterii în stat. Asta chiar dacă partidul din care face parte a intrat în Parlament cu 19 mandate, iar acum deţine 41 de mandate de deputat, Guvernul este compus în totalitate de membri ai PD, iar funcţia pe care o deţine urma să fie oferită Partidului Liberal, potrivit înţelegerilor de după alegerile din 2014.

Întrebat despre acuzaţiile de uzurpare a puterii în stat venite din partea preşedintelui Dodon, Andrian Candu a menţionat că, probabil, acestea se referă la declaraţiile care au fost făcute după şedinţa tradiţională de la partid. „Însă sunt puţin confuz şi pierdut, deoarece „a uzurpa puterea” înseamnă „a prelua puterea în mod ilegal”. Să zicem că uzuparea puterii ar însemna obţinerea sau însuşirea puterii în mod ilegal. Păi, de ales deputat – am fost ales legal, preşedinte al Parlamentului sunt legal ales în baza deciziei Parlamentului, de aia, nu cred că mi-am asumat putere în mod ilegal. De aceea, uzurparea puterii nu prea i-a reuşit ca noţiune”, a afirmat Andrian Candu aseară în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV.

Vedeţi şi: Dodon ar putea depune plângere penală împotriva lui Candu: Uzurparea puterii în stat nu are termen de prescripție

Acesta a mai spus că preşedintele ţării are tot dreptul să-şi pună echipa să examineze mai bine Codul Penal şi alte legi şi să facă interpretările dacă este cazul, iar ce ţine de declaraţii, „în Republica Moldova, dacă nu ştie domnul Dodon – îi aduc aminte, există Constituţia, convenţiile europene şi convenţiile internaţionale, care consacră dreptul liber la exprimare”. „Avem o libertate de exprimare. Noi nu mai trăim într-un stat dictatorial unde poate vorbi, eventual, numai preşedintele Dodon. De aceea, să te referi la declaraţii şi să faci legătură cu uzurparea şi cu altele – mi se pare interesant. Trebuie să ai o imaginaţie bogată ca să faci legăturile respective. Pe de o parte, ca să lămurim acestă postare, declaraţiile sunt liber să le fac şi nu răspund pentru declaraţii politice pentru că asta scrie şi în Constituţie, şi doi – uzurparea puterii înseamnă să însuşeşti puterea în mod ilegal, ceea ce nu este cazul”, a afirmat Candu.

Citiţi şi: Plahotniuc a uzurpat puterea în stat: PAS îl denunță la Procuratură

Cât ţine de anunţul Partidului Acţiune şi Solidaritate precum că va depune un denunţ pe numele lui Vlad Plahotniuc, întâmplător sau nu, tot pentru uzurparea puterii în stat, precum şi „posibila legătură” dintre aceste două declaraţii, sugerată de moderatorul emisiunii, Cristian Tabără, preşedintele Parlamentului a spus că aceştia sunt „doi oameni politici, exponenţi ai unei opoziţii – pe de o parte o opoziţie de stânga şi una de dreapta, pentru că domnul Dodon pe departe nu este un arbitru, iar ce ţine dacă există o coordonare sau înţelegere – greu e să dau un calificativ”. „Le rămâne lor, fiecare să răspundă pentru acţiunile, inacţiunile şi declaraţiile sale. În cazul Partidului Democrat şi a liderului Partidului Democrat, nu văd, iarăşi, dacă vorbim despre definiţia uzurpării, prin ce ar presupune această însuşire ilegală a puterii, dacă există un partid aflat la guvernare şi acel partid prin actul guvernării ia anumite decizii pe dimensiunea Guvernului şi a guvernării”, a conchis vicepreşedintele PDM, finul de cununie al liderului formaţiunii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...