De ce nu e bine să dormi în timpul zborului. Un studiu britanic oferă răspunsul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pasagerii care dorm în timpul decolării şi aterizării avionului riscă să provoace daune majore aparatului auditiv, scrie cotidianul britanic The Independent, citind un studiu al Şcolii de medicină Harvard.

Cu referire la studiul respectiv, publicaţia menţionează că, în momentul în care altitudinea se modifică, multor persoane „li se înfundă urechile”, pentru că presiunea din afara urechii nu mai corespunde cu cea din interior.

De regulă, acest efect trece după ce înghiţim sau căscăm, deschizând, astfel, un canal îngust în ureche, denumit trompa lui Eustachio.

Dar dacă pasagerul unui avion doarme, nu poate echilibra cum trebuie presiunea timpanului. Oamenii de ştiinţă au constatat că, în condiţii dificile, când trompa lui Eustachio rămâne blocată o perioadă mai lungă de timp, se poate dezvolta o infecţie, care generează apariţia unui lichid în spatele timpanului, conducând la probleme cu auzul şi dureri.

Autorii studiului concluzionează că riscul dezvoltării unor astfel de afecţiuni poate fi evitat dacă pasagerii rezistă tentaţiei de a adormi când avionul ia înălţime sau coboară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...