Ion Ceban: Guvernul a împiedicat participarea lui Igor Dodon la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale ONU

Guvernul a împiedicat participarea preşedintelui Igor Dodon la cea de-a 72-a reuniune a Adunării Generale a ONU ce se desfăşoară la New York, a declarat pentru agenţia rusă tass.ru Ion Ceban persoana de încredere a şefului statului.

Guvernul, format de coaliția de guvernare a partidelor proeuropene, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut tot posibilul pentru a mpiedica președintele săvorbească la ONU. Statul, contrar regulilor general acceptate, va fi reprezentat de premierul Pavel Filip. Acest lucru a fost făcut pentru a folosi tribuna Organizației pentru a face declarații împotriva Rusiei, pentru a ridica rating-ul coaliției proeuropene, a cărei guvernare a fost marcată de corupție și scăderea nivelului de trai”, a spus Ion Ceban.

În luna august autoritățile Republicii Moldova au solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre, pe agenda celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Chișinăul a declarat că prezența militarilor ruși “reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”, cerând ONU să sprijine eforturile Republicii Moldova în vederea finalizării procesului de „retragere necondiționată, ordonată și completă a forțelor armate străine de pe teritoriul național”.

Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon a declarat că cererea guvernării este o acțiune de PR inutilă.

Decât să arunce praf în ochii curatorilor și păpușarilor occidentali, recomandăm Guvernului să se concentreze pe pași concreți de restabilire a încrederii între Chișinău și Tiraspol, pe soluționarea problemelor curente ale oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, pe relansarea procesului de negociere în formatul 5+2”, a scris imediat după aceasta șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.