Klaus Iohannis către Pavel Filip: România trebuie și poate să ajute Republica Moldova

Premierul Pavel Filip a avut miercuri o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis, în marja lucrărilor celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU, la New York. Cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor de actualitate de pe agenda relaţiilor bilaterale, precum şi de pe agenda europeană de reforme a Republicii Moldova.

Astfel, preşedintele Iohannis a declarat că România trebuie să ajute instituțional Republica Moldova și nu anumiți politicieni din această țară.

Eu cred că România trebuie și poate să ajute Republica Moldova și asta independent de abordările unor politicieni moldoveni care trebuie să se obișnuiască cu poziția pe care o ocupă. Eu cred că moldovenii merită întreaga atenție a României și vă felicit domnule premier fiindcă dumneavoastră ați reușit în aceste vremuri complicate să conduceți Guvernul într-un fel care vă face cinste”, a spus preşedintele român citat de Agerpres.

Klaus Iohannis a menţionat că România ar putea în curând să acorde şi cea de-a treia tranșă a împrumutului 150 de milioane de euro acordat R.Moldova.

Este foarte important să ajutăm Moldova instituțional, nu credem că este important să ajutăm anumiți politicieni, ci este important să ajutăm statul moldovean, cetățenii și instituțiile moldovene și pentru mine este foarte important să ajutăm instituțiile moldovene care au nevoie de reformă și știți mai bine ca mine ce instituții au nevoie de o reformă mai mică și o reformă profundă, însă am toată convingerea că lucrurile vor merge spre mai bine”, a susținut șeful statului“,a mai spus Iohannis.

În acelaşi timp, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chişinău, premierul Pavel Filip a adus mulţumiri Guvernului României pentru asistenţa valoroasă acordată Republicii Moldova în implementarea reformelor şi în realizarea unor proiecte importante cu impact social, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană, precum și pentru sprijinul românesc la nivelul instituțiilor europene.

Pavel Filip a remarcat în mod special alocarea celor două tranșe financiare, susținerea în reparația grădinițelor, acordarea microbuzelor școlare, precum şi cooperarea în domeniul energetic.

În altă ordine de idei, oficialii au făcut un schimb de opinii privind problematica transnistreană și ultimele evoluții în procesul de negocieri. În context, premierul Pavel Filip a solicitat sprijinul României în includerea pe agenda sesiunii Adunării Generale ONU a unui punct cu privire la retragerea trupelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, șeful Executivului de la Chișinău a reiterat interesul Republicii Moldova în sporirea eficienţei cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, îndemnând România să susţină promovarea ideii menţinerii acestei platforme de discuţii pentru intensificarea colaborării cu statele partenere, inclusiv prin stimularea ambiţiilor proeuropene ale acestora.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.