/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Salvatori din 9 ţări, reuniţi în Moldova. Au salvat sinistrați în urma unui cutremur și persoane intoxicate

missing
20 septembrie 2017, ora 19:44

Prima destinație a pompierilor a fost o fabrică de alcool din capitală, unde, conform instrucțiunilor, s-a simulat o scurgere de substanțe toxice care a afectat 150 de persoane. Pompierii au trebuit să salveze sinistrații, dar și să-i conducă la stația de decontaminare.

Facem un front comun în ceea ce privește situațiile excepționale pe această componentă CBRN și nu doar cu Republica Moldova dar și cu alte state”, a declarat Lucian Negurici, echipa de decontaminare România.

La cel de al doilea test, pompierii au fost nevoiți să recționeze prompt. Aceștea au identificat sinistrații în urma unui cutremur care a lăsat sub ruine mai multe persoane. La acest exercițiu, pompierii au fost nevoiți să folosească cele mai performante echimapente din dotare.

În situații reale intervenim calm ne conducem de regulamentele și instrucțiunile pe care le avem și pe care le punem în practică nu este nimic ieșit din comun suntem antrenați pentru a interveni din orice situație”, explică salvatorul Ilie Carangaci.

Unul dintre participanții din Azerbaidjan susține că acest execirțiu nu este atât de greu, dar este nevoie de curaj și spirit civic. Bariera lingvistică pentru pompier nu a fost o problemă.

Cu cei din Moldova vorbim în rusă, engleza nu o cunosc bine dar un pic o cunosc și comunicăm”, a mărturisit Ramin Casanov, salvator din Azerbaidjan.

Potrivit organizatorilor, pompierii moldoveni sunt pregătiți să facă față oricăror situații de risc.

Echipa de salvatori din Republica Moldova sunt excelenți. Ca să adaug Moldova a fost gazda acestui exercițiu aceasta întrec orice așteptare”, organizator Sergej Anagnosti.

Exercițiul „Eumoldex 2017” se desfășoară cu susținerea Programului de Prevenire și Reducere a Dezastrelor pentru Europa de Est. La test au participat 260 de salvatori și pompieri din 9 țări.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram